Над 2000 безплатни специализирани медицински прегледи ще извършат водещи лекари на УМБАЛ „Александровска“ през август и септември в страната. Консултациите са насочени към възрастните хора в 12 общини или 25 населени места, сред които са Каолиново, Венец, Дулово, Тутракан и Ситово, съобщава БНР.


Безплатните прегледи са в рамките на програмата „Забавно лято, грижовна есен”, като тази година екипите от лекари се увеличават, а прегледите ще бъдат улеснени с мобилна диагностична апаратура. 


През 2018 г. в рамките на 4 седмици, седем екипа от висококвалифицирани специалисти на УМБАЛ „Александровска“ извършваха безплатни прегледи за хора над 60-годишна възраст в областите Благоевград, Кърджали, Силистра и Хасково, обхващайки 20 населени места от общините Сатовча, Хаджидимово, Крумовград, Кирково, Тутракан, Ситово, Дулово, Стамболово, Харманли, Минерални бани.Прегледите се реализираха с подкрепата на местната администрация и се извършват без направления и предварително записване. В рамките на общо 24 дни бяха прегледани 1777 възрастни хора. Средната възраст на пациентите бе 70 години, приблизително 49% - мъже и 51% жени. Основните заболявания, констатирани в различните региони са идентични – кардиологични и ендокринологични, ревматологични и урологични.


Организаторът на безплатните консултации - Фондацията „Направи добро – Александровска“, развива активна благотворителна и доброволческа дейност в подкрепа на представители на социално-уязвимите групи, създава добра среда и условия за опазване здравето на българските граждани, както и за повишаване авторитета на лекарската професия.


Основните дейности на Фондацията през годините са осигуряване на специализирани прегледи от специалистите на УМБАЛ „Александровска“ на деца и възрастни хора в малките населини места на България, благотворителна дейност чрез реализиране на активни кампании свързани със социалната и здравна интеграция, както и личностна реализация на групите в неравностойно положение, както и организиране на срещи, семинари, лекции, конференции, изложби и други публични прояви свързани с разрешаване на обществено-значими проблеми в сектор „здравеопазване“.