За пореден път тази година Министерство на здравеопазването организира безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната.


Кампанията „Седмица на отворените врати” ще се случи между 16 и 20 септември, в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата. „Чрез предоставянето на безплатен достъп до медицински услуги проявата е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването“, съобщават от администрацията на министър Кирил Ананиев.


По време на проведените предходни кампании през март и юни 2019 г. общо анкетирани за туберкулоза са 5 057 души, а на 3 293 българи в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 53 души с туберкулоза и 144 с латентна туберкулозна инфекция, при които е започнато лечение.По данни на министерството инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, за ефективна превенция на туберкулозата в страната и за подобряване на достъпа до здравни грижи. По време на проведените за периода 2009 г. – 2018 г. „Седмици на отворени врати” анкетирани за туберкулоза са 119 787 души, открити и насочени за лечение са 1 295 мъже и жени с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са 4 495 души.


По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

 

Пълен списък с местата, на които ще се проведат безплатните прегледи.