След първата акция за безплатни прегледи за туберкулоза в страната, от Министерство на здравеопазването отчетоха 2952 анкетирани за туберкулоза души, като на 1792 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. През март 2019 г. бяха открити 24 лица с туберкулоза и 82 лица с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.


От 24 юни започва втората част на кампанията „Седмица на отворените врати”, която се осъществява по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България към Министерството на здравеопазването.


По време на Седмицата на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На хората в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията."Традиционната вече инициатива е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги", подчертават от администрацията. Безплатните прегледи в цялата страна се провеждат от 2009 г. и са допринесли за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.


По данни на здравното министерство по време на проведените за периода 2009 г. – 2018 г. „Седмици на отворени врати” анкетирани за туберкулоза са 114 730 лица, открити и насочени за лечение са 1 242 лица с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са 4 351 души.

 

От 24 юни безплатните медицински прегледи за туберкулоза „Седмица на отворени врати”, ще се провеждат в 26 държавни болници в страната.

 

Знаете ли, че...


Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи (90 % от случаите). Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други).


Туберкулозата е лечима и предотвратима, но все още е една от основните причини за заболеваемост и смъртност по света, особено в страните от Азия и Африка.


Причинител на болестта е туберкулозният бактерий. Той се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Особено дълго се запазва в храчките, отделяни от болните, включително и след тяхното изсъхване. В тъмни и непроветрени помещения, туберкулозният бактерий издържа до 3 г. Туберкулозните бактерии са силно чувствителни на директна слънчева светлина и загиват след 5-10 минути. Основен източник на зараза е болният от белодробна туберкулоза човек.