Поредни безплатни прегледи за туберкулоза организират от МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен. От 18 до 22 март в сектора по фтизиатрия на лечебното заведение специалистът д-р Снежана Колева ще преглежда пациенти между 8 и 12 ч.


Скрининговите изследвания са част от Програмата за превенция на туберкулозата в България към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. 


Туберкулозата продължава да бъде важен медицински и социален проблем. Днес тя е заплаха не само за бедните страни, но и за почти всички развити държави от Европа и САЩ, а всяка година е причина за смъртта на около 2 милиона души в света.Специалистите на Puls.bg припомнят, че туберкулозата е хронична и рецидивираща инфекция, която може да засегне всеки орган в човешкия организъм. От това произлиза и многообразието от клиничните форми на протичане.


Микобактериите са Грам-положителни бактерии, неподвижни и неспорообразуващи. Устойчиви са на редица дезинфектанти, а при попадане в околната среда могат да останат жизнеспособни с месеци. Това се дължи на високото липидно съдържание в клетъчната стена.


В гной, храчки, бельо, предмети от околната среда туберкулозните бактерии запазват инфекциозността си в рамките на 4-5 месеца, а в почвата и водата до 6 месеца. Това е била и причината на обществени места в миналото да са се поставяли плювалници – за да се предотврати безразборното разпространение на инфекцията.


Бактериите не са чувствителни и на стомашна киселина и жлъчни соли. Заразяване може да се получи и чрез консумация заразена храна (например прясно мляко). Най-често входна врата са дихателните пътища, по-рядко храносмилателна система, конюнктива и кожа. Инфекциозната доза е ниска – 1 до 3 бактерии във вдишан аерозол, за да се зарази човек.

 

С най-голямо значение е щамът Mycobacterium tuberculosis, който причинява до 95% от всички случаи на туберкулоза. По-рядко се изолират видовете Mycobacterium bovis и Mycobacterium africanum.

 

Поради разнообразните клинични форми се изследват всички патологични материали – храчки, урина, ликвор, гной, плеврален ексудат, изпражнения и други. Поради оскъдното количество микобактерии е желателно да се вземат серия сутрешни проби в 3-5 последователни дни. Храчка се взема в 5 до 10мл, след обилно изплакване с вода на устната кухина. Урина трябва да бъде първата за деня (сутрешна), средна порция, в количество 50-300 мл.