Университетската многопрофилна болница за активно лечение “Св. Георги” стартира кампания за безплатни прегледи за туберкулоза. Те ще продължат до 24 юни в Пловдив и Смолян в рамките на “Седмицата на отворените врати”.

 

Инициативата се организира четири пъти в годината, а целта е да се повиши обществената информираност, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се промотира здравословния начин на живот.


 

Консултациите в пловдивската университетска болница се провеждат от 8:00 до 13:00 часа в отделението по фтизиатрия. Преглеждащият лекар е специалистът по пневмология и фтизиатрия д-р Веселин Давчев.

 

Той се занимава със случаи на хроничен бронхит, бронхиална астма, пневмонии, плеврити, туберколоза, обструктивни възпалителни белодробни болести, с диагностика на доброкачествени и злокачествени заболявания на дихателната система.

 

По време на кампанията ще се извърши скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета на четири езика – български, английски, руски и украински, предава Българското национално радио. 

 

В смолянската Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров“ прегледите се провеждат от 8:00 до 15:30 часа, като консултиращият лекар е д-р Юлияна Лазарова. Медицинските консултации и изследвания са напълно безплатни, включително и за неосигурените лица. 

 

На всеки, който реши да провери своето състояние, ще бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии, обясни д-р Юлияна Лазарова.

 

Въпреки значителните успехи, постигнати в борбата с туберкулозата в европейския регион на Световната здравна организация и постоянния спад на заболеваемостта, заболяването все още остава заплаха, която не бива да се подценява, коментират специалистите от МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“.

 

Туберкулозата е бактериална инфекция, която се разпространява чрез вдишване на малки капчици през кашлица или кихане на заразен човек.

 

Засяга главно белите дробове, но може да засегне всяка част от тялото, включително корема, жлезите, костите и нервната система.

 

Типичните симптоми на туберкулозата включват персистираща кашлица, която продължава повече от 3 седмици и обикновено води до отделяне на храчки, които могат да бъдат кървави.

 

Индикациите на болестта включват още и загуба на телесна маса, нощни изпотявания, висока температура, умора и изтощение, загуба на апетит, отоци в областта на шията. 

 

При повечето здрави хора естествената защита на организма срещу инфекции и болести (имунната система) убива бактериите и той не проявява симптоми.

 

Понякога имунната система не може да се справи с бактериите, но успява да предотврати разпространението им в цялото тяло.

 

Наличието на бактерии в организма без проява на симптоми е известно като латентна туберкулоза, която не е заразна. 

 

Ако имунната система не успее да унищожи или задържи инфекцията, тя може да се разпространи в белите дробове или други части на тялото и симптомите ще се развият в рамките на няколко седмици или месеци. Това е известно като активна туберкулоза.

 

Референции:

Tuberculosis (TB). Overview. (12th November, 2019) - https://www.nhs.uk/conditions/tuberculosis-tb/