Безплатни прегледи за туберкулоза стартират днес в цялата страна. От 18 до 22 март специалисти във всички областни градове ще преглеждат желаещите да проверят своя риск от инфекциозното заболяване чрез анкета и консултация. 


При хората, с установен риск ще бъдат извършени допълнителни изследвания и прегледи, а при доказан случаи на туберкулоза, пациентите ще бъдат хоспитализирани.


Безплатните прегледи са част от кампанията „Седмица на отворените врати” и осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Инициативата е посветена на Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, като тази година събитията в световен мащаб ще бъдат под мотото: „Време е: за Свят без туберкулоза!”.



От Министерство на здравеопазването припомнят, че инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.
По време на кампаниите през март, юни, септември и декември 2018 г. общо анкетирани за туберкулоза са 11 751 души, като на 6 935 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 120 души с туберкулоза и 359 лица с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.


Туберкулозата е остро инфекциозно заболяване, което в най-голяма степен засяга белите дробове и има типичен ход на протичане. Тя е инфекциозно заболяване, при което се наблюдава остър възпалителен процес на тъканите, в 90 % от случаите на белите дробове. В останалите засяга други органи и системи, като централна нервна система, сърце, кожа, очи, коремни органи, кости и стави, уро-генитална система и други.


В съвременните представи туберкулозата е заболяване типично за бедните икономически страни, но през последните десетилетия се наблюдава и в почти всички развити държави.

 

Предлагаме ви пълен списък с лечебните заведения, в които ще се провеждат прегледите.