Стартира националната кампания за безплатни прегледи за туберкулоза във всички областни градове в страната. От днес – 25 септември, до края на работната седмица водещи специалисти в Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Плевен, Разград, Русе, Силитстра, Сливен, Смолян София, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен ще проведат мащабен скрининг за риска от туберкулоза със специализирани анкети и консултации, а на пациентите с доказани симптоми ще бъдат направени допълнителни прегледи и изследвания.

 

При откриването на случаи на туберкулоза медцинските специалисти своевременно ще предприемат мерки за хоспитализация и лечение на пациентите за да се прекъсне веригата за предаване на инфекцията. Кампанията „Седмица на отворените врати” на Министерство на здравеопазването се провежда за трети път тази година. Инициативата се осъществява по програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Ежегодната проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност за заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.


Обобщените резултати от двете кампании през месеците март и юни 2018 година показват, че общо анкетирани за туберкулоза са 6 489 лица. От тях на 3 296 лица в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 71 лица с туберкулоза и 229 лица с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.

 

NEWS_MORE_BOX


Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.

 

Пълният списък на болниците, в които се провеждат безплатните медицински прегледи за туберкулоза „Седмица на Отворени врати” може да се види на официалната страница на Министерство на здравеопазването. 

 


Туберкулозата отблизо

  • Днес туберкулозата е проблем не само за бедните страни, но и за почти всички развити държави от Европа и САЩ. Всяка година заболяването е причина за смъртта на около 2 милиона души в света. Заболявантето е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно белите дробове. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, пикочо-полова система и други). 
  • Причинител на болестта е туберкулозният бактерий. Той се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Особено дълго се запазва в храчките, отделяни от болните, включително и след тяхното изсъхване. В тъмни и непроветрени помещения, туберкулозният бактерий издържа до 3 г. Туберкулозните бактерии са силно чувствителни на директна слънчева светлина и загиват след 5-10 минути. 
  • Най-чест източник на болестта са болните хора от туберкулоза, които отделят туберкулозните бактерии с храчките. Друг път на заразяване е от болни от туберкулоза животни (главно едър рогат добитък) и техните продукти.