С профилактични прегледи за оценка на рисковите фактори за инсулт, лекции и обучения, екипът на Отделението по нервни болести на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ ще отбележи Световния ден за борба с инсултите - 29 октомври.


Като част от кампанията на специалистите днес, от 12 ч., ще се проведе обучение за пациенти и медици на тема „Рискови фактори за мозъчно-съдова болест. Съвременно лечение на исхемичните мозъчни инсулти“. Лекцията и обсъждането ще се състоят в Рапортната зала на хирургиите, ет. 5 (Аудиторията) в Централната сграда на Спешната болница в София.


На 29 октомври, когато целия свят ще отбележи деня за борба с инсултите, невролозите на „Пирогов“ ще проведат профилактични прегледи на пациенти за оценка на рискови фактори за инсулти. Консултациите са безплатни, но ще  се осъществяват след предварително записване на час на телефон 02/9154440. Записването се осъществява всеки делничен ден между 8 и 13 часа.Прегледите ще се водят от завеждащият неврологично отделние на спешната университетска болница д-р Мария Димитрова и екипът й в Медицински център „Пирогов”, кабинет 6 и 7, от 9 до 14 часа.


Фокусът на кампанията на Световната организация за лечение на инсултите тази година не случайно е поставен върху риска и превенцията. Последните анализи на заболеваемостта показват нарастване на боледуващите и непрекъснато увеличаване броя на хората в риск. Това налага вземане на незабавни мерки за овладяване на рисковите фактори за заболяването, което е и част от стратегическия проект на Световната организация за лечение на инсултите „Намаляване на инсултите наполовина“.

 

Най-честите симптоми при инсулт


Независимо от факта, че мозъчният инсулт може да се прояви в най-различна клинична картина, в зависимост от засегнатия участък на мозъка, най-често срещаните симптоми са:

  • Парализа или чувство за изтръпналост в областта на лицето, най-често от едната страна – може да се наблюдава „увисване” на единия устен ъгъл, което става  видимо при опит за усмивка, или смъкване на външния очен ъгъл от засегнатата страна;
  • Парализа, чувство за слабост или изтръпналост в едната ръка (по-често) и/или крака, най-често от едната страна на тялото – симптомът става видим при опит за повдигане напред на двете ръце, съответно двата крака, при което засегнатият крайник по-бързо се уморява и се отпуска надолу;
  • Нарушение в говора – говорът може да стане по-провлачен или накъсан, или изобщо да се загуби. Възможно е да се появи и трудно разбиране на чуждата реч.

Вижте кои са останалите тревожни сигнали.