Две столични болници организират специализирани скрининг кампании за Световния ден за борба с диабета. На 14 ноември Отделението по ендокринология към Клиника вътрешни болести на УМБАЛ „Св. Анна“ ще провежда безплатни прегледи на диабетици и хора с наднормено тегло. Консултациите започват от 14 ноември и продължат до 30 ноември, в лекарския кабинет на ет. 7, база „Запад“ от 12 ч. до 14 ч. Желаещите могат да запишат час на тел. 0879885411.


На 15 ноември пък специалисти от Клиника „Очни болести” на Военномедицинска академия (ВМА) ще се включат в националната кампания за безплатни прегледи за диабетна ретинопатия.


Консултациите също са посветени на Световния ден за борба със слепотата и Световния ден за борба с диабета и ще се проведат от 08.30 – 14. часа, в кабинет 208, намиращ се на втория етаж в Поликлиника-ВМА. Необходимо е да бъде направено предварително записване на тел.: 02/ 92 26 190. Телефонната линия ще бъде отворена всеки ден между 10 и 12 часа, до изчерпване на предварително определените часове.Скринингът за диагностика на диабетна ретинопатия ще включва проверка на зрителна острота и оглед на очните дъна. Не се изисква направление от личния лекар.


Захарният диабет е хронично, социално-значимо заболяване, при което е повишено нивото на глюкозата в кръвта. Глюкозата е необходима за производство на енергия, което става във всяка клетка на тялото. Глюкозата от кръвта може да влезе в клетките само в присъствие на достатъчно количество инсулин.


Инсулинът е хормон, който се произвежда в т. нар. бета-клетки на задстомашната жлеза (панкреаса). Той има свойството да намалява повишената след прием на храна кръвна захар, като й помага да влезе в клетката. Инсулинът е ключът, който отключва вратата на клетката, за да може глюкозата да влезе в нея и да се произведе енергия. Така е при хората, които нямат диабет.


При диабетиците има пълна или частична липса на производство на инсулин от панкреаса, както и нарушено действие на произвеждания инсулин.

 

Първи симптоми на диабет

  • Повишена жажда
  • Често уриниране, включително и нощем
  • Сухота в устата
  • Редукция на теглото
  • Отпадналост, лесна уморяемост
  • Сърбежи по тялото, особено в областта на гениталиите
  • Трудно заздравяващи рани по тялото
  • В редица случаи може да няма никакви оплаквания от страна на пациентите и повишена кръвна захар да се установи при провеждане на изследвания по друг повод.