Всеки понеделник от месец ноември в МБАЛ „Света София“ ще се провеждат безплатни прегледи за ревматологични заболявания. Характерното при тези диагнози е, че значително влошават качеството на живот на пациентите, като освен силната болка, може да се стигне и до инвалидизация. Обичайно лекарите ревматолози практикуват в големите областни градове, а в много селища липсват специалисти. Това е причината МБАЛ „Света София“ да стартира кампания за безплатни прегледи, с която да мотивира допълнително пациентите да обърнат внимание на ревматологичните си проблеми.

 

Единственото условие към пациентите е да си запишат предварително час при д-р Дамянка Йорданова на телефон +359 2 8184 600 или на място на бул. „България“ № 104.


 

Д-р Йорданова е специалист по ревматология, с интереси в областта на системния лупус еритематодес, мускулоскелетна ултрасонография, системната склероза, капиляроскопия и ставните манипулации и анализ на синовиална течност. По думите й автоимунните заболявания започват по много и различни начини. Най-знаково за нуждата от преглед при ревматолог говорят подуването и болката в някоя става. Тази болка понякога е денонощна.

 

Сред възплителните ревматологични диагнози най-често се срещат ревматоидният артрит, болестта на Бехтерев и псориатичният артрит. Сред дегенеративните най-изявени са гонартрозата и коксартрозата. Специфичното за тях е, че съществува сезонност на симптомите – обострят се през есента и пролетта.


Сред редките диагнози на системните ревматоидни заболявания най-често се срещат системният лупус еритематодес, склеродермията и миозитът, а най-малко са пациентите, страдащи от синдром на Бехчет. Понякога обаче кабинета на д-р Йорданова посещават хора с проблеми в опорно-двигателния апарат, но се оказват в резултат от прекарана инфекция на горните дихателни пътища. След такава инфекция понякога се отключват автоимунни процеси, предупреждава д-р Йорданова.


„Ревматологията в България е на наистина световно ниво. Това е една сравнително нова специалност, в момента се открива всичко за нея, но има динамика, патогенеза, етиология, лечение. Пациентите у нас се лекуват по най-съвременните методи и то успешно, а навременната диагностика ги спасява от инвалидизиране“, споделя още д-р Дамянка Йорданова.