Безплатни прегледи за ревматологични заболявания ще се проведат в Пловдив. Те са планувани за 15 и 18 януари. С тях Организацията на пациентите с ревматологични заболявания продължава инициативата, започната през 2017 г. 

 

Д-р Милен Карагьозов ще преглежда безплатно от 13:00 до 15:00 часа на 15 януари, а д-р Мариела Генева ще приема пациенти за същия времеви период на 18 януари. 


 

Прегледите ще се провеждат в приемния кабинет на клиниката по ревматология към УМБАЛ „Св. Георги“ ЕАД. Тя разположена в База 1 (Терапевтични клиники) на УМБАЛ ”Св. Георги” ЕАД-Пловдив, на бул. ”Васил Априлов” 15-А.


Всеки, който иска да се консултира безплатно за ревматологични заболявания, трябва да позвъни предварително на телефон 032 602 389. 

Преди два месеца Организацията на пациентите с ревматологични заболявания организира информационна кампания за ранна диагностика, която бе под мотото „Не отлагай, прегледй се днес“. 

 

Болки в различни части на тялото, зачервяване по лицето и други части, подуване на крайници, скованост и изтръпналост, ограничесност в движенията, лесна уморяемост, сухота в очите, студени крайници, главоболие, са сред основните симптоми, свързани с ревматологичните заболявания. 

 

Смята се, че близо 7-8 % от хората по света са засегнати от автоимунни заболявания. Най-разпространените са целиакия, множествена склероза, реактивен артрит, ревматоиден артрит, лупус, диабет тип 1, болестта на Адисън, злокачествена анемия.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Балнеотерапията, пелоидотерапията (процедури с лечебна кал), парафинолечение и други имат положителен ефелт върху болните. Единственото противопоказание за прилагането им е наличие на остро възпаление.
 
Хранителният режим, умерената физическа активност и повишаване имунната защита на организма са основните стълбове на профилактикат ана ревматологичните заболявания.