Безплатни прегледи за разширени вени ще се проведат в УМБАЛ Бургас. Съдовите хирурзи от лечебното заведение се присъединяват към Националната кампания, която е под мотото „Венозни дни“. Тя се осъществява със съдействието на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология и Националното дружество по флебология.
 
В Бургас кампанията стартира на 17 май и е с продължителност до края на месец юни. Желаещите могат да си запишат предварително час за преглед чрез сайта http://venoznidni.com/burgas или на тел. 0884096100.
 
Съдовите хирурзи от УМБАЛ-Бургас, които ще участват в кампанията са:
 
Доц. д-р Валентин Василев,  ДКЦ 1, к-т 312, бул.Стефан Стамболов 76
Д-р Стойчо Шишков, МЦ „Св. Николай Чудотворец“, хирургичен кабинет №18
Д-р Борислав Тръпчев, МЦ “Св. Николай Чудотворец“, хирургичен кабинет №18.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Статистиката показва, че над 1 500 000 българи имат разширени вени. Само в Бургаска област застрашените са 120 000 души. Много малка част от тях обаче стигат до консултация с лекар. 
 
Разширените вени са прогресиращо заболяване, започващо с болка, оток, чувство на тежест в краката. Хроничната венозна болест се среща два пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Работещите на пълен работен ден, които имат обездвижване на работното място, фамилна обремененост и наднормено тегло, биват засегнати най-често. През последните години все повече млади хора също имат разширени вени. 
 
Остър флебит, кръвотечение от варикозните възли и трофични изменения на кожата (екземи, язви), са едни от сериозните последствия от нелекуването на разширените вени. Най-тежкото е образуването на тромби в разширените вени, които водят до разстройство на функцията на засегнатия крайник. Състоянието може да се усложни и да се стигне до венозна гангрена или хеморагична некроза в острата фаза, което може да доведе до загуба на крайника. Ако тромбът се откъсне, той най-често попада в белите дробове и води до остро животозастрашаващо състояние - белодробната тромбоемболия. Затова лекарите от  УМБАЛ Бургас препоръчват на своите пациенти да ходят по-често на консултации.