Поредица от безплатни профилактични прегледи в цялата страна за хронична венозна болест организира за втора година Българското дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Тази година кампанията носи името „Вземи краката си в ръце“. Инициативата има за цел да повиши информираността на обществото относно рисковете от появата на разширени вени, ранните симптоми  на венозната болест, необходимостта от своевременна диагностика и лечение. 


В рамките на кампанията ще бъдат организирани поредица безплатни профилактични прегледи на тези, които желаят да проверят в риск ли са от разширени вени. Поради големия интерес към прегледите от предишни години, консултациите ще се извършат в повече градове, а именно София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Стара Загора, Плевен, Враца, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Хасково, Свиленград, Асеновград, Пазарджик и Самоков  между 29 юни и 10 юли, според график, който ще бъде публикуван предварително на www.venite.bg. Записването започва на самия сайт от 4-ти юни.


„Стартирахме кампанията с идеята да популяризира сериозността на венозните заболявания. Според статистиката от проведени проучвания, много малка част от хората посещават лекар специалист – съдов хирург и ангиолог. Повечето пациенти ходят при личните си лекари, които обаче не винаги могат добре да преценят и да диагностицират началните симптоми на венозните заболявания и съответно да дадат правилна и адекватна терапия и указания за лечение“, обясни проф. д-р Веселин Петров, ръководител на Клиника по съдова хирургия в МБАЛ „Св. Марина“ Варна и председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.Кампанията от миналата година показва, че над 80% от хората за първи път са се срещнали със специалист съдов хирург и са научили каква е ситуацията с тяхното заболяване. „Затова вярваме, че е важно хората да са информирани. При първи симптоми за натоварване на венозната система - болка, тежест и мравучкане в долните крайници, е важно човек да посети лекар специалист“, обясни той. 


Специалистите съветват хората над 40 години да правят консултации със съдов хирург профилактично, дори да нямат установено заболяване на венозната система.

 

Препоръчително е пациентите с разширени вени да спазват двигателен режим – не трябва да стоят дълго време седнали или легнали, а трябва да има задвижване на тялото, за да се активизира т.нар. мускулна помпа на крайниците.


„Хроничната венозна болест, част от която са и разширените вени засяга голяма част от населението не само в България, а и в света. Според световно мащабно проучване над 50 % от хората страдат от хронична венозна болест в някакъв стадии“, отбелязва проф. д-р Марио Станкев, главен експерт по съдова хирургия и член на управителния съвет на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Статистиката показва, че жените страдат два пъти повече отколкото мъжете от хронична венозна болест. Дамите са по-засегнати заради хормоналния дисбаланс и физиологичните промени, които настъпват по време на бременност.  


В при първия стадий на заболяването хората обикновено в края на деня чувстват краката си тежки, уморени, изпитват болка, дискомфорт, нощни крампи, но въпреки това често подценяват тези симптоми. Когато вече се появят отоците на крайниците и промени по кожата, се смята, че болестта е в напреднал стадий  и ако не се лекува, съществува риск от усложнения като тромбофлебити и възпаления на крайниците, венозни язви. „Нелекуваната хронична венозна болест може да доведе до животозастрашаващи състояния,  както и белодробен тромб или откъсване на съсирек и миграция в белия дроб - белодробен инфаркт. Затова е важно хората да познават симптомите и още в началните стадии, когато заболяването може да се контролира и повлияе от подходяща терапия, да се обърнат към лекар“, съветва проф. д-р Станкев.