С раздаването на информационни материали и безплатни профилактични прегледи на устната кухина във Варна ще бъде отбелязан Месецът за борба с рака на устата. За седма, поредна година през ноември, студенти от Медицински университет-Варна организират информационно-профилактичната кампания „Ако се съмняваш…провери!“ - съвместен проект на Асоциацията на студентите по дентална медицина - Варна в тясно сътрудничество с Асоциацията на студентите медици Варна(АСМБ Варна), Асоциацията на студентите по фармация Варна(АСФВ Варна) и Студентски съвет.


Кампанията ще се проведе в периода 17-19 ноември и традиционно включва информационна и профилактична част. В нея се включват Катедрата по Орална и лицево-челюстна хирургия, Клиниката по лицево-челюстна хирургия към УМБАЛ „Св. Марина“, както и академичното ръководство на Факултет Дентална медицина на Медицински университет Варна.


Информационната част ще започне с раздаване на рекламни материали на 17 и 18 ноември в Гранд Мол Варна, между 14 и 18 часа. Безплатните профилактични прегледи са предвидени за 19 ноември във Факултета по дентална медицина. Специалистите ще преглеждат пациенти между 12 и 15 часа в Спешния кабинет на 1 етаж, както и в УМБАЛ „Св. Марина“ от 12 до 15 часа в Приемен кабинет Лицево-челюстна хирургия - 928 кабинет, 9 етаж.Повече информация за кампанията може да бъде потърсена от отговорника на събитието Teoдора Дрекова (тел. 0895810303) и председателя на Асоциацията на студентите по дентална медицина-Варна Мирослав Стойков (0896787758).


Ракът на устната кухина е злокачествен процес, който може да се появи навсякъде в устата - на повърхността на езика, по устните, от вътрешната страна на бузата, на венците, на покрива и пода на устата, на сливиците и в слюнчените жлези. Заболяването представлява вид рак на главата и шията и често се лекува подобно на други ракови заболявания на главата и шията. Ракът на устата възниква предимно след 40-годишна възраст и рискът да се появи е повече от два пъти по-висок при мъжете, отколкото при жените.


В ранните стадии често не се забелязват признаци и симптоми на заболяването. Ранните признаци на болестта могат да бъдат открити само при редовни профилактични прегледи при стоматолог или при оториноларинголог (УНГ). Особено бдителни за развитие на болестта трябва да бъдат пушачите и хората, които често консумират алкохол.