Столичният Медицински комплекс „Доверие“ се включва в кампанията „Мовембър“, като отваря своите врати за безплатна профилактика за рак на простатата.
 
В рамките на инициативата прегледите ще бъдат извършвани от д-р Дмитрий Дмитренко. Медицинският преглед включва ултразвуково изследване, ректален преглед и консултация. 
 
Ракът на простатата е едно от най-често срещаните онкологични заболявания при мъжете.
 
Както в световен мащаб, така и в България, все още има много пациенти, които откриват заболяването много късно, като основна причината за това е липсата на навременни профилактични прегледи.
 
При повечето случаи ракът се развива бавно, в продължение на години, без да има изявена симптоматика. Профилактичните прегледи трябва да бъдат не за откриване на рак на простатата, а за предпазване и ранна диагностика на заболявания.
 
Инициативата на Медицински комплекс „Доверие“ е част от „Мовембър“ - информационна кампания за борба с рака на простата и рака на тестисите. “Movember” е съчетание от „moustache” (мустак) и „November“ (ноември).
 
Идеята е мъжете да си пускат мустаци за целия период от месеца, за да привлекат внимание върху проблемите с мъжкото здраве като рак на простатата и тестисите.
NEWS_MORE_BOX
 
Посланието е символично: "Да се промени „лицето на мъжкото здраве”. 
 
Ежегодната консултация с уролог е препоръчителна, за да се избегнат хронични заболявания в бъдеще. Около 25% от мъжете на възраст над 40 години страдат от заболяването, заболелите мъже над 50-годишна възраст са 50%, като процентът се покачва драстично с възрастта.
 
В сравнение с тези данни само 5,6% от мъжете на възраст 40-70 години се консултират с уролог, андролог или фитотерапевт по повод на уринарните си проблеми.
 
Безплатните консултации ще се проведат в две поредни съботи – на 21-ви и 28-и ноември. За тях е необходимо единствено предварително записване на час - на номер 02/40 36 100, като пациентите ще получат пълна информация относно следващите стъпки и какво представлява профилактиката. 
 
През октомври лечебното заведение взе участие и в кампанията за борба с рак на гърдата, като всяка събота от месеца се провеждаха безплатни прегледи за рак на гърдатата и консултации с мамолог.