Безплатни лабораторни и последващи медицински прегледи за превенция на рак на простатата и рак на дебелото черво предстоят на 16 ноември 2022 г. в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“. Инициативата се провежда в Световния ден за превенция на раковите заболявания - 16 ноември от 7:30 до 10:00 ч. 

 

В манипулационната на Клиничната лаборатория на болницата ще се проведат лабораторните изследвания. За превенция на рака на простатната жлеза се прави изследване на туморни маркери за простатата.


 

Явилите се на лабораторните изследвания след това ще получат консултация при уролог (за профилактика на рак на простатата) и преглед при гастроентеролог (за превенция на рак на дебелото черво).

 

Консултациите при уролог ще бъдат извършвани от 09:00 ч. в урологичния кабинет на първия етаж на Медицинския център. Прегледът може да включва и ехографско изследване на остатъчна урина по преценка на лекаря.

 

Медицинските консултации при гастроентеролог, включващи ехографски прегледи започват от 10.30 ч. в Гастроентерологичния кабинет на първи етаж на Медицинския център.

 

Необходимо е предварителното записване на час, което е възможно през контактната форма за безплатни медицински прегледи, достъпна на сайта на болница “Лозенец”. Също така записване може да се направи на е-mail: medical@lozenetz-hospital.com., както и на телефонен номер 02 96 07 682.

 

Началникът на Клиниката по урология в УМБАЛ „Лозенец“ д-р Борил Петров препоръчва на мъжете след 50-годишна възраст, дори да нямат уринарни оплаквания, да изследват ПСА (туморния маркер за простатата) и да се подлагат на преглед при специалист веднъж годишно. 

 

“Ако са налице данни за фамилност на заболяването, тази възрастова граница трябва да се свали на 45, даже 40 години”, категоричен е д-р Петров. Важно е да се знае, че ракът на простатната жлеза се развива бавно и дълго време остава ограничен вътре в простатата, допълва специалистът.

 

Тоталната колоноскопия се е наложила като златен стандарт при превенцията на колоректален карцином, който съставлява повече от 95% от злокачествените тумори на червата и засяга по-често мъже. 

 

Това обяснява д-р Герасим Темелков, гастроентеролог в УМБАЛ „Лозенец“. “За жалост все още много хора изпитват страх от самото изследване. Той обаче е напълно безпочвен, тъй като при правилно провеждане усложненията са изключително редки. Самото изследване е напълно безболезнено, когато се провежда под упойка и в ръцете на опитен ендоскопист отнема не повече от 20 минути”, допълва д-р Темелков. 

 

За да се постигне най-добър изход от заболяването, е изключително важно ранното му откриване. Затова се препоръчва тотална колоноскопия на всеки 10 г. след 50-годишна възраст и на всеки 5 години при лица с фамилна обремененост и рискови групи.