Ракът на кожата е важен и често игнориран проблем. Ранното поставяне на диагноза от специалист е от изключително значение за успешното му лечение, подсещат специалистите по онкдерматология. По този повод Клиниката по онкодерматология на Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) вече се включи в кампанията „Евромеланома” 2020 и през юли ще преглежда безплатно пациенти.


Първата възможност за консултация бе през юни, а през юли специалистите ще преглеждат на 16.07 (четвъртък) от 10.30 до 16 часа в кожен кабинет № 128 на ниво „партер” в Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология. Прегледите ще бъдат извършвани от лекарски екип на Клиниката по онкодерматология - д-р Ива Гаврилова , д-р Наташа Цекова и д-р Николай Маджунов.


Те са безплатни и ще се осъществяват без предварително записване, а пациентите ще бъдат преглеждани по реда на идването.Всяка година през летния сезон у нас се провежда международната кампания „Евромеланома”. Основните й цели са превенция и ранна диагностика на пациенти с кожен рак. 

 

Кои пациенти подлежат на скрининг?


Ако сте забелязали бенка, която е претърпяла някоя от следните промени:

 

  • изменения в размера, формата и поява на неясни контури;
  • всякаква промяна в пигментацията, която Ви прави впечатление, като оцветяване в по-интензивно кафяво, черно и/или избледняващи участъци;
  • оплаквания от поява на сърбеж и дискомфорт до разраняване и кървене на повърхността, без да е имало травма;
  • бенка или пигменто петно, която е започнала да избледнява, да се обезцветява и да изчезва.

 

Експертите от Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология сигнализират, че всяко пигментно петно, новопоявила се или бенка по рождение, която започва да се променя,трябва да бъдат прегледани от онкодерматолог.