Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата ще се провеждат на 27, 28, 29 и 30 юли в Смолян. Кампанията под надслов „Бъди до мен“ е по инициатива на Фондация Една от 8 и Avon. В инициативата могат да се включат жени на възраст от 20 до 70 години, които не са били диагностицирани с рак на гърдата и не са бременни.

 

Прегледите ще се извършват в сградата на Стоматологичната поликлиника на бул. България № 24, ет. 2, кабинет 208 от д-р Младен Младенов, мамолог-гинеколог от ПСАГБ Света София. Той е със солиден опит в диагностиката и хирургията при заболявания на млечната жлеза, информират от Фондация Една от 8. Освен профилактичните прегледи, в същия кабинет ще се провеждат и безплатни консултации с психолог за жените, които са се срещнали с диагнозата рак на гърдата.


 

Междувременно, Фондацията Една от 8 е дарила 200 комплекта „Розова прегръдка“ за жените с рак на гърдата, които преминават през лечение с лъчетерапия към отделението по лъчелечение с центъра по радиохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

 

Всеки комплект съдържа шал, с който дамите да бъдат покривани след позиционирането за лъчетерапия, мостри на специализирани продукти – дермокозметична грижа за пациенти, подложени на химио и лъчетерапия, и информационни брошури, разработени от фондацията.

 

Дарението е прието лично от началника от Отделението по лъчелечение с център по радиохирургия д-р Илиана Колева и от старшата сестра Десислава Ракова. Подаръците за пациентките бяха донесени от управителя на фондация „Една от осем“ Гергана Димитрова и психологът Жечка Илиева, която също е била диагностицирана с карцином на млечната жлеза.

 

„От опита си като човек, преминал през тази страшна диагноза знам, че едно от най-травмиращите неща за пациентките е белегът, който остава след операцията за отстраняване на млечната жлеза. Надяваме се с този жест да спестим на много жени неудобството“, разказа Жечка Илиева.

 

Благодарение на линейния ускорител, с който разполага, в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” се прилагат най-съвременни техники за лъчелечение и стереотактична радиохирургия.

 

„В последните години акцент в лечението на тези пациенти е качеството на живот и това е основната идея на днешното дарение. Лъчетерапията е част от комплексното лечение на пациентите с карцином на млечната жлеза. Обикновено то се провежда постоперативно, а когато това е невъзможно апаратът, с който разполагаме, помага да се намалят, доколкото е възможно, размерите на първичния тумор“, обясни д-р Колева. Близо 700 пациенти преминават през центъра всяка година като една седма от тях са с карцином на млечната жлеза.