С цел да провокира към активна профилактика и ранно диагностициране на рака на дебелото черво Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ), Българското онкологично дружество, Българско хирургическо дружество и Рош България, с партньорството на Столична голяма община, стартират Национална информационна кампания за профилактика на рак на дебелото черво „Виж нещата отвътре”.


Кампанията предвижда Дни на отворените врати в четири здравни заведения в столицата и провеждане на безплатни профилактични прегледи.


Внушителен макет на дебелото черво с размери -  диаметър 3,5 м и дължина 10 м вече е инсталиран до езерото Ариана в Борисовата градина в столицата, който демонстрира как се случват "нещата отвътре".


Инсталацията е на разположение до 27 юни за всички, които желаят да научат симтомите на заболяването, причините за развитието му и начините за лечение.

 

 


На откриването в Борисовата градина присъстваха д-р Мария Кирилова, главен експерт Дирекция „Здравеопазване” и Тодорка Димитрова, пациентка, преборила диагнозата рак на дебелото черво.    


Ракът на дебелото черво или ракът на колона е едно от водещите заболявания на съвременния човек. Заема трето място по честота на разпространение сред населението и второ, като причина за смъртност сред всички злокачествени заболявания. В САЩ годишно се регистрират 146 000 нови  случаи, в Европа – 412 900.

 


Всяка година в страната ни се регистрират над 4600 случая на рак на дебелото черво, което се равнява на 13,4% от всички случаи на установяване на тумори.


Цифрите за България сочат тенденция за увеличаване на заболяемостта:

  • за 2007 г. са регистрирани 4599 случая,
  • за 2008 г. – 4625,
  • за 2009 г. – 4584,
  • прогнозата за 2010 г. е 5014 .Голям проблем за българската среда е, че заболяването се открива твърде късно - 33% от случаите са в стадий IV, за разлика от развитите страни, където този процент е между 20-25%.


Открит навреме, ракът на дебелото черво е лечим, но дори и при напредналите форми има много възможности болестта да се контролира и овладее като хронично заболяване. Доказано е, че петгодишната преживяемост при ранните стадии е между 80 и 90%, а при напредналите – от 60 до 30%.


Най-честите симптоми на заболяването са: отслабване, слабост, анемия, неразположение или „бучка“ в коремната кухина, смущение в дефекацията и/или кървене. Симптомите често се бъркат с банални заболявания като хемороиди, което води до забавяне на диагнозата и по-лош изход от болестта.


Ранното разпознаване на симптомите и навременната консултация със специалист са от решаващо значение за успешна терапия. В сравнение с други основни туморни локализации, при рака на дебелото черво, както времето от появата до осъзнаването на симптомите (средно 55 дни), така и времето от първите симптоми до насочването към специалист (средно 30 дни) са най-дълги.

 

 

Има данни, че пациентите, които търсят медицинска помощ с три или повече месеца закъснение, са с 12% по-ниска петгодишна преживяемост в сравнение с тези без забавяне.


За да се избегне страшната диагноза, специалистите апелират да се спазва разумен хигиенно-диетичен режим, тъй като има директна връзка между честотата на рака на дебелото черво и консумацията на месо, животински мазнини и алкохол. Намалената консумация на храни с високо съдържание на фибри и наднорменото тегло са негативни фактори.
 

 

От изключителна важност е навременно посещение при специалист при първите нехарактерни симптоми, което е силно валидно за хора над 60-годишна възраст, тъй като 83% от случаите са при тези хора.


Открит рано, диагностициран точно и лекуван правилно, ракът е лечим. Въпреки страшната статистика, рак на дебелото черво е една от локализациите, които се поддават успешно на лечение, и съвременната медицина потвърди категорично възможността да се преодолее заболяването.

 


В този процес е много важно и надмогването на митовете и стигмата, които тегнат над диагнозата, категорични са организаторите.


Профилактичните прегледи в рамките на кампанията:

  • 28-мо ДКЦ - 21.06.2011 г. от  8:00 до 13:00 ч.
  • 2-ро ДКЦ, кабинет 207, доц. Кюркчиев - 24.06.2011 г. от 8:00 до 12:00 ч.
  • 25-то ДКЦ, д-р Николай Войнов, д-р Лиляна Йорданова - 24.06.2011 г. от 10:00 до 18:00 ч.
  • 8 ДКЦ кабинет 235, д-р Николай Вълчков - 24.06.2011 г. от 14:00 до 19:00 ч.