В Бургаската болница вече стартираха безплатни прегледи с нов, модерен доплер за превенция на инсулт. Съвместната инициативата е на „Ротари клуб“ и УМБАЛ Бургас, а направление от личен лекар не е необходимо.


Прегледите се извършват от съдовите хирурзи д-р Радослав Шишков и д-р Христо Стефанов, под ръководството на доц. Валентин Василев и ще бъдат всеки четвъртък, със задължително предварително записване на тел.056  84 13 82 и мобилен  0887 61 41 59 във времето от 8.30 до 13.30 ч. всеки работен ден. 


По данни на организаторите на скрининговата кампания 36 на всеки 1000 души страдат от мозъчен инсулт, като в България тази статистика е най-висока в сравнение с другите страни в ЕС. У нас годишно умират над 20 000 души, покосени от исхемичен мозъчен инсулт. Това е причината Фондация „Ротари” да дари на УМБАЛ Бургас последно поколение ехографски апарат за изследване на каротидната артерия. „Именно нейното запушване води до мозъчни инциденти. Чрез него се  изследва проводимостта, т.е. дали има нтарупвания на плаки и други вещества, които пречат за кръвоснабдяването на мозъка и са основна причина за мозъчен инсулт“, уточняват специалистите.Най-голямата болница в региона е част от четирите лечебни заведения в страната, с които ротарианците си партнират по проекта Rotary No Stroke Bulgaria („Ротари без инсулти в България“). Основната цел на проекта е да се намалят случаите на инсулт чрез скрининг за исхемичен мозъчен инсулт на високорискови групи от населението.


Симптомите, при които задължително трябва да се потърси лекарска помощ са:

 

  • Чувство за изтръпване или парализа в областта на лицето – обикновено само лява или само дясна половина.
  • Парализа, чувство за слабост или изтръпналост в едната ръка (по-често) и/или крака, отново най-често от едната страна на тялото.
  • Нарушение в говора.
  • Главоболие.
  • Нарушение на съзнанието.
  • Нарушение в зрението – внезапна поява на замъглено зрение или причерняване пред погледа, двойно виждане или пълна загуба на зрението.
  • Проблеми при преглъщане.