Безплатни профилактични прегледи за пигментни петна по лицето организира Клиниката по дерматология и венерология към Военномедицинска академия. Те ще се проведат на 8 и 9 юни (четвъртък и петък), от 10:00 до 13:00 часа, в кабинет 227 в поликлиниката на болницата. 
 
Всеки, който иска да се възползва от консултациите, трябва да си запише предварително час на телефони:  02/ 92 25 023, 02/ 92 25 002 и 02/ 92 25 809 – всеки работен ден от 9:00 до 14:00 ч.
 
Разликата в цвета на кожата при хората се определя от пигмента меланин. Той се синтезира от клетките меланоцити. Различни генетични, хормонални и външни фактори (химични вещества, ултравиолетовите лъчи) оказват влияние върху регулацията на меланогенезата. 
 
Меланините имат способността да абсорбират светлината с голям диапазон на слънчевия спектър – от 200 до 2400 nm. По този начин те предпазват подлежащите тъкани от остро и хронично увреждане на ултравиолетовата радиация, което се изразява с изгаряне, стареене или злокачествено дегенериране.
NEWS_MORE_BOX
 
Дисхромии (dys– смутена, chroma – цвят) се наричат заболяванията на кожата, при които основният клиничен симптом е нарушение в пигментацията. Според количеството на меланина в кожата, те се делят на: ахромии (заболявания, при които липсва пигмент), хипопигментации(заболявания , при които има намелоно количество пигмент) и хиперпигментации (заболявания, при които има увеличен синтез и натрупване на пигмент), обясняват дерматолозите от ВМА.
 
От своя страна хиперпигментациите се делят на локализирани и/или дифузни, а според произхода си са вродени – лунички (ephelides), лентиго (lentigo), монгоидни вродени петна (macula mongoliana); придобити – мелазма (melasma), петна от слънце, възрастови петна, лекарствено индуцирани пигментации, постинфламаторни хиперпигментации, болест на Адисон и др.