Безплатни прегледи за пациенти с постоянни елекардиостимулатори (пейсмейкъри), имплантируеми кардиовертер-дефибрилатори или ресинхронизиращи системи обявява Центърът за електрокардиостимулация и електрофизиология към кардиологичната клиника към столичната УМБАЛ „Александровска”.

 

„Това са устройства, които лекуват различни сърдечни заболявания, като помагат на сърцето да възстанови нормалната си сърдечна честота и ритъм", обяснява д-р Светослав Куртев, завеждащ Центъра за електрокардиостимулация и електрофизиология.


 

Много често такива апарати са единствената възможност за хора със сърдечна недостатъчност или животозастрашаващи аритмии, при които медикаментозната терапия е без ефект. Пациентите с кардиостимулатори трябва да се проследяват веднъж на всеки шест месеца.

 

В противен случай рискуват да го направят по спешност поради влошаване на състоянието.

 

Желаещите да направят оценка на своя сърдечен статус и пълна диагностика на устройството, което го подпомага, могат да го направят безплатно на 12-ти и 13-ти декември от 8 до 16 ч., в приемно-консултативния кардиологичен кабинет на партера на Втори хирургичен блок.

NEWS_MORE_BOX

 

От прегледите могат да се възползват и пациенти с тахи-бради синдром, рецидивиращо предсърдно мъждене, камерна тахикардия и сърдечна недостатъчност, които се нуждаят от имплантация на кардиостимулиращо устройство.

 

В случай на неизправност, единствено в кардиологичната клиника на УМБАЛ "Александровска" се прилага неинвазивен метод за екстракция на електродите.

 

Направления за преглед при специалист от личния лекар не се изискват, но е необходимо предварително записване на тел. 02/ 9230 339.