Безплатни прегледи за пациенти с диагностициран паркинсон ще се провеждат до края на месец ноември в седем града в страната. Водещи специалисти ще преглеждат в столицата в „Александровска“ болница и УМБАЛНП „Свети Наум“, а прегледи ще има също в Пловдив, Плевен, Бургас, Варна, Русе и Стара Загора.


Консултациите са инициатива на Българско дружество по неврология и Пациентската организация на хората с късен паркинсон, и са част от кампанията „Върни си контрола над паркинсона“. Тя е насочена към пациентите, които от години са на терапия, но чувстват, че тя все по-малко им помага. За пациентите е много важно да бъдат диагностицирани в прехода към късните фази на болестта, за да запазят качеството си на живот.


Късната болест на Паркинсон е настъпила, когато пациентът все по-често се нуждае от минимум 5 дози леводопа дневно. Пред БНР проф. Лъчезар Трайков от Александровска болница поясни: „Става дума за пациенти, които имат неудовлетворение от начина, по който им действат лекарствата. Диагностицирана Паркинсонова болест, която е примерно преди 2,5,10 години. В един момент те самите са установили, че невролозите, с които общуват, не се справят така, както им се ще. Увеличават се дози, дават се по-чести приеми и въпреки всичко в крайна сметка не се постига качествен живот, който пациентът иска. Ето, тези пациенти са най-подходящи в тези дни, които са обявени в момента, да отидат на преглед“.Болестта на Паркинсон засяга главно хората над 50 години, но в последните години се подмладява. Тревожен е и фактът на късното диагностициране. По-често боледува бялата раса, като заболяване засяга 1,5 пъти повече мъжете. Средно 10 години от началото на заболяването се навлиза в напредналата форма на страданието, а в последния стадий - след още 3-4 години.


„У нас пациентите с болест на Паркинсон са 12 000 - 13 000, като напоследък идват все повече болни със закъсняла диагноза, от порядъка на 4-5 години“, допълни и акад. Иван Миланов. Това по думите му, е характерно и в Европа, където 30 на сто от пациентите се диагностицират с 2 до 3 г. закъснение.


Първите симптоми на заболяването са неспецифични. Характерно е треперене и несръчност на едната ръка, която впоследствие спира да се движи при ходене, уточни лекарят.


Депресията, особено когато се появява внезапно на 55-60-годишна възраст, също трябва да се проучи по-внимателно, защото често е сред първите симптоми на болест на Паркинсон, каза още акад. Трайков. Друг характерен ранен симптом на заболяването са нощните кошмари и бурните резки движения по време на сън. Причините за Паркинсоновата болест са все остават неизвестни. В повечето случаи заболяването не е наследствено, но е установено генетично предразположение към болестна форма близка до болест на Паркинсон.

 

Акад. Миланов и акад. Трайков подчертаха, че достъпът на пациентите от цяла България до водещите центрове в лечението на паркинсоновата болест е свободен и гарантиран. В УМБАЛНП „Св. Наум“ и в Александровска болница всеки пациент може да дойде за преглед и консултация всеки работен ден, със или без направление от здравната каса. „Никога не е връщан пациент“, увери акад. Миланов.