Безплатни профилактични прегледи за мъжко здраве предстоят през ноември в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна – ИСУЛ“. 

 

Те ще се провеждат в Клиниката по урология и андрология на лечебното заведение. Графикът на консултациите ще бъде публикуван своевременно.


 

През 2021 година деветдесет и петима мъже се възползват от безплатните профилактични прегледи. При 24-ма от тях е открита ранна форма на карцином на простатната жлеза и са насочени за допълнителни изследвания и вземане на биопсия. След това е набелязан план за лечението на пациентите.

 

Други 25-ма  мъже търсят помощта на уролозите от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за различни андрологични проблеми, сред които еректилна дисфункция, изкривяване на половия член и възпалителни заболявания на тестисите и на придатъците им. Те също биват насочени към по-нататъшно лечение в Клиниката по урология и андрология.

 

Поводът на кампанията за безвъзмездни прегледи е световната инициатива Movember. Наименованието ѝ идва от английския език, където „man“ означава „мъж“, а „November“ - „ноември“.

 

Едноименната фондация, която сътворява и разпространява „месеца на мъжкото здраве“, е единствената глобална благотворителна организация, фокусирана само върху него.

 

В предпоследния месец от годината Фондацията набира средства за предоставяне на иновативни и революционни изследователски методи за профилактика на заболявания, разпространени сред мъжете.

 

Инициативата Movember е характерна с модерения си прочит към разпространението на здравна информация и апелирането към обществена съпричастност.

 

През месец ноември мъжете са предизвикани да си пуснат мустаци, като по този начин покажат подкрепата си към кампанията и отговорността към здравето си.

 

Организаторите на Movember провокират мъжете да помислят за емоционалното, психическото и физическото си здраве, като потърсят профилкатична консултация със специалист, спортуват или намерят друг начин да се погрижат за себе си. 

 

В рамките на единайсет кампании са дарени над петдесет и шест милиона долара на Фондацията за рак на простата (Prostate Cancer Foundation) в подкрепа на иновативни изследвания на заболяването.

 

Инвестицията позволи откриването на нови инструменти за по-добро ранно диагностициране на рак на простатата и генериране на прецизни стратегии за лечение за нови, целеви лекарства за напреднали случаи на заболяването.

 

Референции:

Movember + PCF. Prostate Cancer Foundation - https://www.pcf.org/take-action/movember-pcf-2/