Отделението по гинекология на УМБАЛ Бургас АД стартира кампания за превенция и ранна диагностика на миома на матката. В тази връзка през целия месец април в отделението ще с е провеждат безплатни прегледи на жени над 45 г. 
 
Прегледите са предназначени само за здравноосигурени жени. Целта е да се даде още една възможност за преглед при гинеколог за работещите, подчерта д-р Радослав Горанов, началник на отделението и инициатор на кампанията. 
 
Всички желаещи могат да си запишат предварително час на тел. 0887033326 (всеки делничен ден между 12 и 13 ч.). 
 
Средно 30% от жените в репродуктивна възраст в България (близо 500 хил. жени) страдат от миома на матката. При 80% от случаите протичат без изявени симптоми. 
 
Миомата е доброкачествен тумор, най-честият от всички тумори в женската полова система. Анормално кръвотечение, стерелитет,  а понякога и болки в коремната област, са характерните симптоми за миомата. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Напредването на възрастта на жените повишава риска от образуване, тъй като пикът на откриване и диагностициране на това състояние е зрялата възраст (40-50 години). Процентно рискът за развитие на миомни възли у жена, чиято майка или сестра е била диагностицирана, се повишава.  Начинът на живот също оказва влияние. Препоръчва се прием на по-голямо количество плодове и зеленчуци, съдържащи витамини от групите B и C. Спортът– физическата активност е от особено важно значение. Благоприятното му действие се определя и при жените в средна възраст, при които рискът за развитие на миома на матката се понижава. 
 
Миомата може да се разрасне, да притисне други органи и да застраши живота на жената, ако не се открие навреме.