Безплатни прегледи за миома на матката организира УМБАЛ „Св. Георги“.Те ще се проведат на 6, 13, 15 и 19 декември от 10:30 до 12:30 часа в Клиниката по акушерство и гинекология на болницата (3 етаж на Хирургичния блок на болницата, бул. „Пещерско шосе“ № 66). 

 

Всеки, който иска да се възползва от възможността, трябва да си запази предварително час на 032 60 28 27, от 10:00 – 12:30 часа.„Миомите са доброкачествени образувания на матката, които най-често се срещат при жените в репродуктивна възраст“, коментира доц. д-р Екатерина Учикова, началник на Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Свети Георги“. 


Генитално кръвотечение, обилни продължителни менструации, които често водят до анемичен синдром, са основните симптоми за миома на матката. В някои случаи жените усещат болка в таза и силен дискомфорт.
 
Често пъти миомата е причина за стерелитет, затова ранната диагностика е много важна. Но практиката на лекарите показва, че при много жени минават години преди да открият, че имат това образувание. Най-често това става при случаен гинекологичен преглед

 

Поставянето на диагноза за миома по време време на бременността е трудно. Тогава матката и миомата започват бързо да увеличават размерите си и да се размекват. Така откриването на миомния възел е затруднено. На мястото за прикрепване на плацентата се появява леко издуване и рамекване, което имитира миома, което също усложнява процеса на диагностициране

NEWS_MORE_BOX

 

Диагностицирането се извършва чрез палпаторно изследване или сонография. По този начин се определя броя, формата и разположението на възлите. 

 

Близо 24 млн. жени в репродуктивна възраст, страдат от миома на матката в Европа. Само в държавите Англия, Франция и Германия за болнично лечение на жени с миома се се отделят 340 млн. евро., коментира още д-р Учикова.