Безплатини профилактични прегледи за лаймска болест организира Военомедицинска академия. Консултациите със специалистите от Клиника по „Инфекциозни болести” ще се проведат в периода 18-20 септември, от 10.00-13.00 часа.
 
Прегледите ще се осъществяват в самата клиника, която се намира в двора на ВМА (входът е от страната на Факултета по дентална медицина към Медицински университет – София). Всички, които искат да се възползват от възможността, трябва да си запишат предварително час на телефон 02/ 92 25 989, от 09.00 до 14.00 часа.
 
Лаймската болест е бактериално инфекциозно заболяване, което се причинява от един вид спирохета и се разпространява чрез ухапване от кърлеж. Най-много случаи има през лятото и есента, когато тези насекоми са най-активни. 
 
Често ухапването може да не бъде забелязано от човека. Заболяването протича в няколко фази и причинява увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система на човека. Ранната фаза се развива винаги на мястото на ухапването от кърлежа и предизвиква образуването на характерен, разширяващ се червен кръг в кожата.
NEWS_MORE_BOX
 
Болният не е заразен за околните. Интервалът от първия контакт на човека с причинителя до изявата на първите оплаквания на заболяването се нарича инкубационен период. При Лаймската болест той е от 3 до 30 дни.