Безплатни прегледи за проблеми с кръвното налягане предстоят на Световния ден на сърцето - 29 септември, във Военномедицинска академия (ВМА). 

 

Консултациите ще се проведат  от 10:00 до 13:30 часа в кабинет 218, на втория етаж в поликлиниката на ВМА. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на час на тел.: 02/92 25 682. Не се изисква направление от личния лекар.


 

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите, свързани с повишеното кръвно налягане, което е една от най-честите причини за смърт от сърдечни заболявания, инсулти и сърдечна недостатъчност.

 

Глобалният сърдечносъдов риск нараства драматично, когато артериалната хипертония е съчетана с рискови фактори, свързани с храненето и начина на живот, повишен холестерол, наднормено тегло, повишена консумация на сол и захар, обездвижване, тютюнопушене.

 

Световният ден на сърцето е обявен за такъв през 1999 г. от Световната федерация на сърцето (WHF) и Световната здравна организация (WHO). Целта на инициативата е чрез различни събития по света да се повиши информираността на обществото относно сърдечносъдовите заболявания, опасността за здравето, която представляват, и превенцията им.

 

Във връзка с пандемията от Covid-19 Министерството на здравеопазването обръща внимание, че боледуването от коронавирусна инфекция крие сериозни рискове за здравето на хората със сърдечно-съдови заболявания. Ето защо препоръките на специалистите по кардиология са тези пациенти да си осигурят надеждна защита с одобрените до момента в ЕС ваксини срещу SARS-CoV-2.

 

Най-разпространените болести и състояния, засягащи сърцето, са: ангина пекторис или гръдна жаба; аритмия или неправилен сърдечен ритъм; вродено сърдечно заболяване; исхемична болест на сърцето; коронарна артериална болест, причинена от атеросклероза; сърдечен удар или внезапно блокиране на кръвообращението и снабдяването с кислород в сърцето; сърдечна недостатъчност; разширена кардиомиопатия; хипертрофична кардиомиопатия; митрална регургитация; белодробна стеноза; аортна стеноза; предсърдно мъждене; ревматично сърдечно заболяване; лъчева сърдечна болест; възпалителни заболявания – ендокардит, миокардит, перикардит и др.

 

Важно е хората да познават рисковите фактори за развитие на тези заболявания и контролирайки ги, да се предпазват, обясняват от Министерството на здравеопазването. Човек може да въздейства на високия холестерол, наднорменото тегло и слабата физическа активност, вредните навици като тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и преяждане, психоемоционалния стрес, високото кръвно налягане и захарния диабет.