Безплатни профилактични прегледи за кожни новообразувания ще извършват медицинските специалисти от Клиниката по дерматология към Военномедицинска академия. Те ще се проведат в рамките на три дни – 18, 19 и 20 април, от 10 до 13 часа. 

 

Консултациите ще бъдат в кабинет № 227, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на Военномедицинск академия.
 
Всеки, който иска да се възползва от безплатните прегледи, трябва да си запише предварително час на следните телефони: 02/92 25 181; 02/ 92 25 002; 02/ 92 25 023 – от 08.00-14.00 часа. 


 

От болницата напомнят, че не се изисква направление от личния лекар. 

 

Кожните образуваниея или туморите по кожата, се делят на злокачествени и доброкачествени. Злокачествените се отличават от другите по четири основни белега - проникване, при което клетките на образуванието преминават граничната тъкан и се врастват в съседната; разрушаване, при което се нарушава целостта на съседната тъкан; метастазиране, при което туморите се пренасят благодарение на кръвоносните и лимфните съдове и образуват метастази в други органи; инвазия или проникване в органа гостоприемник. 

NEWS_MORE_BOX

 

Доброкачествените тумори се образуват от видоизменението на клетки. Към тях спадат невусите (бенка, пигментно петно, пигментен невус, меланоцитен невус), фибромите (състои се от зрели съединителнотъканни елементи), липоми (имат подкожно разположение, кръгла форма и капсула, която ги отграничява от околните тъкани), хемангиоми (произхожда от кръвоносните съдове),  папиломи (обикновено с малки размери), себорейни брадавици (кератоми, сенилни брадавици), келоиди (разрастване на съединителна тъкан,  образувала се при зарастване на рани) и ретенционни кисти (образуват се при запушване на изходните канали на мастни, потни и слузни жлези). 

 

Много от доброкачествените образувания по кожата могат да бъдат премахнати по оперативен път.