Медицински специалисти от Клиника по едноскопска, еднокринна хирургия и колопроктология към Военномедицинска академия ще извършват безплатни профилактични прегледи и консултации за лечение на хернии. 
 
Прегледите ще се проведат на 13 и 14 юли, от 13:00 до 16:00 часа, в Клиника по едноскопска, еднокринна хирургия и колопроктология, която се намира на 6-ия етаж на лечебното заведение. 
 
Пациентите, които искат да се възползват от безплатните консултации, трябва да си запишат предварително час на телефон 02/ 92 25 910, от 09:00 до 14:00 часа.
 
От хернии страда около 2% от населението. Излизане на тъкан, орган или част от орган през вроден или придобит дефект в мускулна или съединителнотъканна обвивка се определя като херния. Обикновено това се причинява от механично напрежение – вдигане на голяма тежест, удар в корема, силна кашлица, неправилна позиция или тясно облекло.
 
Наднорменото тегло и тютюнопушенето са основните рискови фактори, водещи до поява на проблема. По-голяма част от херниите се образуват на коремната стена. Най-често се появяват при мъжете, но има и много случаи при по-слабия пол. Хернията може да се изяви във всяка възраст - както при новородено, така и при стари хора.