Кампания за безплатни прегледи за Хепатит С стартира от 11 октомври в УМБАЛ „Александровска“. Изследванията за инфекцията с вируса са насочени към мъже и жени на възраст 18 – 65 г., а скринингът ще продължи до изчерпване на лабораторните реактиви. 


Желаещите могат да се изследват всеки делничен ден в Лабораторно-диагностичния блок на УМБАЛ „Александровска“ от 10.30 ч. до 14 ч., без предварително записване. Тестуването се извършва с капилярна кръв (от пръста на ръката). За провеждането на изследванията не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки. Резултатите се получават на място, в деня на вземането на кръвната проба, уточняват от лечебното заведение.


Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат консултирани от гастроентеролог (с направление по НЗОК №3) за уточняване на състоянието им и на терапевтичния подход. Прегледите ще се извършват всеки петък от 9 до 13 ч. в каб. №11А на партера на Лабораторно-диагностичния блок “Александровска“. По време на консултативния преглед, на пациентите ще им бъде правена безплатна еластография (метод за неинвазивна оценка на чернодробна фиброза при пациенти с дифузни чернодробни заболявания).Апаратът за измерване на чернодробна плътност, с който разполага лечебното заведение, е от най-висок клас и позволява в рамките на едно изследване да се оцени състоянието на паренхимните коремни органи, като едновременно с това  се оценява тежестта на чернодробното увреждане. Записването за прегледи е на тел. 02/9230 750 и 02/9230 592. 


Над 1.5% от населението у нас е инфектирано с вируса на хепатит С. Въпреки провежданата имунопрофилактика и постигнатото понижаване на заболеваемостта, хроничната инфекция с вируса на хепатит С остава сериозен социален и икономически проблем за обществото. В по-голям процент от случаите, инфекцията протича безсимптомно, поради което се установява късно и във фаза на напреднало чернодробно увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено.


Ранната диагностика на хепатит С гарантира ефективно лечение и предотвратява риска от прогресиране на болестта в чернодробна цироза и чернодробен рак. Инфекцията вече се лекува безплатно за всички здравноосигурени пациенти, като ефектът от нея е почти 100 %.
                                                                                
Рискът от инфектиране с хепатит С е увеличен при хора:

 

  • над 40-годишна възраст;
  • получилите кръв/кръвен продукт преди 1992 г.;
  • тези на хемодиализа или с чести медицински интервенции (зъболечение, оперативни процедури)
  • медицинските специалисти;
  • имащите татуировка, пиърсинг;
  • употребяващите интравенозно наркотични вещества, дори и за кратък период от време в миналото;
  • тези, които са били в местата за лишаване от свобода;
  • пациенти с чести, необезопасени полови контакти.