Безшевна операция за „външно перде” (птеригиум) на окото се извърши за първи път в Пловдив, от офталмолозите на „Медицински център 1” към болница „Медлайн”.

На 51-годишен мъж с рецидивиращ птеригиум е приложен новият метод, вместо класическата операция за отстраняване на перде. Възстановяването на зрението е непосредствено след интервенцията, след която не се налага престой на пациента в клиника.

При операцията на пациента се извършва трансплантация на конюнктива от същото око върху мястото на отстранения птеригиум и и трансплантатът се залепва, обясват доц. д-р Марин Атанасов и д-р Екатерина Георгиева. За целта се използва т. нар. фибриново лепило, което стимулира зарастването на тъканите и потиска кървенето.

Методиката естествено е по-щадяща и гарантира до 90 % , че пердето няма да се появи отново, докато при класическата операция случаите на рецидив са наполовина.
 
Специалистите в клиниката се стремят да въведат в практиката си световните тенденции в лечението на очните заболявания и правят всичко възможно пациентите да имат по-пряк достъп до качествена медицинска услуга.  

В „Медицински Център 1” по традиция около всички големи християнски празници се провеждат безплатни консултации. И тази година във връзка с Великден, от 10 до 20 април, се предвиждат безплатни очни прегледи на хора с катаракта и глаукома.
За целта е необходимо предварително записване на тел: 032/64 42 22.