Безплатни прегледи за катаракта и глаукома се организират във Военнамедицинска академия. Прегледите започват на 22 октомври и ще продължат до края на ноември като част от скрининговата програма на Националната кампания „Право на зрение“. Насочени са към всички възрастни хора, които нямат поставена диагноза.


Консултациите ще се извършват в кабинет № 207 в поликлиниката на Военномедицинска академия, като за целта трябва да бъде направено предварителното записване на тел. 02/ 922 5555, всеки работен ден от 11.30 до 13.30 часа. Не се изисква направление от личния лекар.


„Винаги подкрепяме подобни инициативи и вярваме, че ще допринесем за ранната диагностика на тези заболявания. Прегледите не са ограничени само за жителите на София - за тях могат да се включат възрастни хора от цялата страна“, коментира проф. д-р Лъчезар Войнов, ръководител на Клиника по очни болести на Военномедицинска академия.Кампанията за безплатни прегледи за катаракта и глаукома се организира от Института за здравно образование и се провежда със съдействието на Столично офталмологично дружество. Тя цели ранно откриване на социалнозначимите очни заболявания катаракта и глаукома.


По данни на Министерство на здравеопазването катаракта и глаукома са сред заболяванията, които най-често могат да причинят необратимо увреждане на зрението. Смята се, че глаукомата е болест приоритетно за възрастта над 60 години, но съществуват много изключения от това правило. В последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии  на болестта и за успешно консервативно лечение се развиват с много бързи темпове. Въпреки това всеки ден в практиката срещаме хора загубили зрение от глаукома.


Катарактата е причина за временно нарушение на зрението. Развитието на съвременната офталмохирургия дава изключителни възможности за бърза зрителна рехабилитация, включително и за коригиране на рефракционните аномалии посредством имплантиране на подходящи вътреочни лещи. В България ежегодно се извършват около 25 000 операции за катаракта на съвременно световно ниво.