Безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа на децата ще се проведат във Велико Търново и Горна Оряховица, на 15 и 17 април. Инициативата се нарича „Клиника на колела“ и е част от кампанията на УМБАЛ „Света Марина“ и Варненското дружество по детска ендокринология „GROWINFORM“, чийто цел е ранното откриване и навременно лечение на състояния, свързани с проблемен растеж.

 

Прегледите във Велико Търново ще се осъществят в приемния кабинет на детското отделение МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, от 13:30 до 17 часа. Тези в Горна Оряховица ще се проведат в ДКЦ 1, от 9:00 до 14:00 ч. в бившия кабинет по „Уши, нос и гърло“ на първия етаж. 
За прегледите не е необходимо предварително записване или направление от личния лекар. Но лекарите препоръчват родителите да предоставят информация за ръста на детето през годините.


 

Две трети от децата имат проблеми с ръста, но не са диагностицирани. Основната причина за това е, че родителите им не са достатъчно информирани и не ги водят редовно на консултации при личния лекар. 

 

Най-често вродените скелетни заболявания се проявяват през първата или втората година от раждането на детето. Малчуганите, които имат нисък ръст малко над 50 %, имат болест, която води до това. Но останалите са здрави, просто имат родители с нисък ръст. Лекарите са категорични, че колкото по-рано биват диагностицирани, толкова по-успешно може да бъде тяхното лечение.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Ръстът на едно дете се смята за нисък, когато 97 % от неговитe връстници са по-високи. Дефицитът на растежен хормон е един от проблемите, който е причина за нисък ръст при децата. Самото лечение е скъпо, но се поема изцяло от Националната здравноосигурителна каса, обясняват от мобилния екип на ендокринолозите, който ще преглежда децата във Велико Търново и Горна Оряховица. Начело на него ще бъде д-р Росица Стойчева. 

 

Другите градове в страната, през които ще премине „Клиника на колела“, са Габрово, Русе, Шумен, Разград, Бургас, Търговище, Сливен.