Безплатни прегледи за инконтиненция ще се провеждат от 27 юни до 1 юли 2022 г. от 10:00 до 12:00 ч. в Отделението по урология на Университетската многопрофилна болница за активно лечение-Пловдив. 

 

За консултациите няма да се изисква направление, но е необходимо предварително записване на час на телефонни номера 032/905-435 и 032/905-375.


 

“Инконтиненцията, известна като неволно изпускане на урина, е социално значимо заболяване, при което симптомите са следствие от различни болестни процеси. Засяга, както жените, така и мъжете.

 

Болестта променя начина на живот на хората – принудени са да носят памперси, отказват и дори се страхуват от секс, спират да приемат течности, както и да вършат много други обикновени човешки дейности. 

 

Живеят в постоянна тревога, че миришат на урина. Чувстват се неудобно на работното си място, в дома си, дори когато са сами”, обяснява началникът на урологичното отделение проф. д-р Димитър Шишков. 

 

Най-разпространеният вид на заболяването е стрес инконтиненцията, която обикновено се среща след претърпени травми, раждане, рязко отслабване, операция на простатата, на пикочния мехур, както и след други интервенции в малкия таз. 

 

Това е най-често срещаният вид инконтиненция при жените, което е логично, защото те раждат. При стрес инконтиненцията лечението е само хирургично.

 

Вторият вид е ърдж инконтиненцията (от англ. ез. “urge” - подтик, порив, импулс). При нея пациентите получават императивни позиви за уриниране и много пъти още докато стигнат до тоалетната, се изпускат. 

 

Лечението при нея е консервативно, има достатъчно добри средства с добър ефект на фармацевтичния пазар, уверява проф. Шишков.

 

Вторият вид е приблизително еднакво разпространен сред двата пола. У нас липсва точна статистика колко точно са засегнатите, но това не е толкова важно, а фактът, че много често се бърка с други заболявания. 

 

Най-често на жените се поставя диагноза цистит. Назначава се неподходящо лечение, което не дава желаните резултати. Хората продължават да живеят с тези оплаквания. Те се отчайват, защото се нарушава социалният им живот - развиват страх, сами си налагат социална изолация. 

 

Постоянно се притесняват от миризмата си, защото се изпускат. Мъжете също се диагностицират неправилно, като им се поставя диагноза „уголемена простата“, обяснява началникът на урологичното отделение в УМБАЛ-Пловдив.

 

Третият вид инконтиненция е смесен между първите два, като лечението също е смесено.

 

“Затова най-важното е добре да се разпита пациентът при консултацията. Да се направят параклинични изследвания на урината, които дават насока за установяване на болестта, а след това и за неговото лечение. Когато урината е чиста обаче, става дума за инконтиненция.

 

Често причина за появата на инконтиненция са болести на гръбначния стълб, диабет и други. Когато се лекуват те, изчезва и изпускането. „Затова казах, че е симптом на основни заболявания, отбеляза водещият български уролог. "Инконтиненцията се лекува, но пациентът трябва да потърси лекарска помощ“, заявява проф. Шишков.