Университетската СБАЛАГ “Майчин дом” стартира кампания за безплатни прегледи за инконтиненция от 9 до 20 май 2022 г. До 20 май  продължават и безплатните процедури с апарат за терапия на инконтиненция.

 

По данни на Световната здравна организация, хората, които се оплакват от неволното изпускане на урина, са над 100 милиона. При родилите по естествен път жени 15 на сто след време имат проблеми със задържане на урината.


 

Консултациите ще се извършват от изпълнителният директор на болницата проф. д-р Иван Костов.

Те ще се осъществяват от 12:30 до 13:30 ч.

 

Необходимо е предварително записване на час, като пациентите могат да го направят всеки работен ден от 13:00 до 15:00 ч. на телефонен номер 02/ 9172 233.

 

Апаратът за терапия на инконтиненция, който се използва в "Майчин дом" създава високоинтензивно фокусирано електромагнитно поле за стимулиране мускулите на малкия таз и възвръщане на невромускулния контрол върху тях. 

 

Неинвазивната терапия е напълно безболезнена, ефективна и комфортна за пациентите, уверяват от специализираната болница.

 

По време на процедурата пациентът е необходимо да седне на специален стол, без да се налага да се съблича. Една процедура продължава 30 минути, като пациентите усещат стимулиране на таза, след което могат да се върнат към ежедневните си дейности.

 

За записвания за процедурата със специалния апарати допълнителни въпроси пациентите може да се се свържат всеки работен ден от 10:00 до 13:00 часа на телефон 02 9172 223.

 

Какво представлява инконтиненцията? 

 

Неволното изпускане на урина се нарича стрес инконтиненция и се причинява най-често от повишено налягане в корема. То може да се прояви при рутинни ежедневни дейности, включително спортуване, вдигане на предмети, дори кихане. 

 

Причините за стрес инконтиненцията могат да бъдат различни. Незадържането на урина може да се дължи на възпаление на пикочните пътища и образувания по лигавицата.

 

При жените оплаквания могат да се появят в резултат на смъкване на пикочния мехур и матката. Това се случва най-често след раждане по естествен път. Друга причина, която би отключила това състояние, е менопаузата.

 

Стрес инконтиненцията е широко разпространен проблем, който се среща при жени от различни възрасти, но за който не се говори поради чувство за неудобство и срам.