Безплатни прегледи за глаукома организират офталмолозите от Военномедицинска академия (ВМА). Консултациите са по повод Световния ден за борба с глаукомата и специалисти от Клиниката по очни болести ще преглеждат пациенти всеки работен ден от 5 до 29 март, от 14 до 17 часа, в кабинет № 207 в поликлиниката на ВМА.


За консултациите е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/ 92 26 190 – от 11 до 13 часа а записването започва на 20.02.2019 г. и ще продължи до изчерпване на часовете. Не се изисква направление от личния лекар, подчертават от лечебното заведение. Като част от кампанията в Аулата на ВМА заедно с пациентска организация „Глаукома“ на 14 март в 15 ч. Ще бъде проведена лекция за заболяването.


Много са заболяванията, които могат да причинят необратимо увреждане на зрението. На първо място в световен мащаб това е глаукомата и България не прави изключение. Смята се, че глаукомата е болест приоритетно за възрастта над 60 години, но съществуват много изключения от това правило. В последните десетилетия възможностите за диагностика в ранните стадии на болестта и за успешно консервативно лечение се развиват с много бързи темпове. Въпреки това всеки ден в практиката си офталмолозите се срещат с хора загубили зрение от глаукома.Двата основни вида на заболяването са откритоъгълна и закритоъгълна глаукома. В ъгъла на предната камера се намира дренажният апарат на окото. В окото има сложна циркулация, която поддържа хомеостазата, вътрочното налягане, функционирането на оптичната и много системи в зрителния орган. 


Рискови фактори за развитие на глаукома:

 

  • Възраст: всеки десет години от живота удвояват риска от глаукома (глаукомата е най-често срещана при хората в старческа възраст над 60 години и рядко под 40-годишна възраст)
  • Наследственост: вероятността да се развиете глаукома е 3 до 9 пъти по-голяма
  • Късогледство (миопия): при миопия с повече от -3 диоптъра, рискът от глаукома се увеличава два до три пъти.
  • Диабетът, атеросклерозата (втвърдяване на артериалните стени) и хипертонията (високо кръвно налягане) могат да нарушат кръвната циркулация в окото и да доведат до развиване на глаукома.