Безплатни профилактични прегледи за установяване на глаукома ще се проведат в Стара Загора от 10 до 12 октомври. Кампанията се организира от Пациентска организация „Глаукома“ и Институт за здравно образование, със съдействието на Очно отделение на болница „Тракия“. Профилактичните прегледи са посветени на Световния ден на зрението /11 октомври/ и са предназначени за хора над 60-годишна възраст, които нямат поставена диагноза глаукома.


За участие в кампанията е задължително записването на час на единния номер - 070010126 (на цената на един градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи). Обаждания се приемат всеки работен ден от 10.00 до 17.00 ч.


Стара Загора е един от градовете, в които процентът на болните от глаукома е по-висок от средния за страната. Благодарение на профилактичните кампании, в които болница „Тракия“ е редовен участник, ранната диагностика се е повишила значително. Това дава шанс на болните да съхранят зрението си.По данни на НЗОК през 2016 г. новооткритите случаи на глаукома в Стара Загора са 526, през 2017 - 604. Общо 6784 са хората с диагноза глаукома, живеещи на територията на областта. В риск са хората, в чийто род има болни от глаукома, жените, както и страдащите от диабет.


Глаукомата е хронично заболяване, което протича почти без симптоми или с минимални такива. Това прави трудно навременното поставяне на диагнозата преди да се е стигнало до увреждане на зрителния нерв и съответно понижено зрение до слепота в краен стадий. Симптомите варират от липса на оплаквания и случайно откриване на глаукома до лека болка или дискомфорт в слепоочието или зад очната ябълка.


Офталмолозите препоръчват веднъж годишно измерване на вътреочното налягане/ВОН/ и изследване на зрителния нерв, което е задължителна част от всеки очен преглед. Двете изследвания взаимно се допълват - възможно е вътреочното налягане да е в норма, но вече да има увреждане на зрителния нерв. В начален стадий, когато глаукомата е диагностицирана навреме и все още зрителния нерв не е увреден, също се налага лечение с редовно поставяне на очни капки и наблюдение.