Безплатни прегледи за глаукома ще се проведат в София. Инициативата е по повод Световната седмица за борба с това заболяване. УМБАЛ "Александровска” е една от болниците, в която ще има консултации. Те ще бъдат от 12 до 18 март, от 14 до 18 часа, в Глаукомния кабинет на Клиниката по очни болести към болницата, намиращ се на четвърти етаж. 


Пациентите, които искат дасе възползват от възможността, могат да го направят на телефон: 02 9230 415, всеки делничен ден от 8:30 до 13:30 ч.

 


На 13 март от 14:00 до 15: 30ч., в аудитория „Янко Добрев“ на II-ри хирургичен блок на „Александровска“, специалистите на клиниката ще изнесат лекция на тема „Глаукома – превенция и поведение“. Входът е свободен.

 

Военномедицинска академия също ще има безплатни прегледи по случай Световната седмица. Те ще бъдат в кабинет № 207, намиращ се в поликлиниката на лечебното заведение. Всеки, който иска да се консултира със специалист, може да го направи в периода 12-14 март, от 14:30 до 17:30 часа. За целта е необходимо предварително записване на телефон 02/ 92 25 555 (от 12:00 до 14:00 часа). 

 

От двете болници уточниха, че за въпросните консултации не е необходимо направление от личния лекар. 

 

Най-характерно за глаукомата е, че тя настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Ако не се открие навреме и болестта напредне, болният може да загуби периферното си зрение, а по-късно и централното. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Високо вътреочно налягане, дебелината на роговицата, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, късогледство и други фактори могат да доведат до появата на глаукома. 


Заболяването се смята за социално-значимо, защото може да доведе до тежка инвалидизация на пациентите. 

 

Дори и да нямат специфични оплаквания, препоръчително е всички хора над 40-годишна възраст да посещават офтамолог поне един път в годината, а ако им открият глаукома – по-често. Намаляване на вътреочното налягане е единственият доказано ефективен начин за справяне със структурните изменения и съхранение на зрителните функции.