Безплатни очни прегледи за глаукома от 20 до 25 март 2023 г. предстоят в Клиниката по очни болести на Университетската многопрофилна болница за активно лечение  „Царица Йоанна – ИСУЛ“.


Те ще се провеждат от 14:00 до 16:00 часа в Клиниката на втория етаж над централното фоайе. Задължително е предварително записване на час за преглед телефонен номер 02/ 94 32 262 в делнични дни между 13:00 и 15:00 часа.


Прегледите ще включват измерване на вътреочно налягане с въздушен тонометър и оглед на очното дъно. Рецепти за очила не се планира да се изписват. При необходимост от по-задълбочени инструментални изследвания, като компютърна периметрия или оптична кохерентна томография, пациентите могат да се хоспитализират по клинична пътека в планов порядък.Инициативата е по повод Световната седмица за борба с глаукомата. Заболяването е от групата на дегенеративните, обединени от един общ признак – прогресивно  и типично увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Това е втората причина за слепота за всички възрасти в световен мащаб след катарактата и първа сред по-възрастните хора. Един от основните „виновници“ за възникването й е повишеното вътреочно налягане, което, когато е много високо, уврежда необратимо очния нерв и човек губи зрението си.


Един на всеки 200 човека над 40-годишна възраст и всеки 8-ми над 70 години развива глаукома. Тя може да засегне и двете очи и води до необратим слепота. Съвременната медицина може да спре процеса, но не и да го върне обратно. В повечето случаи болестта протича безсимптомно – половината от засегнатите изобщо не подозират, че имат такова заболяване. Засяга по-често жени.


Лечението включва редовни медицински прегледи, за да се следи нивото на вътреочното налягане, дефектите в зрителното поле и промените в диска на зрителния нерв. При начална глаукома вътреочното налягане се контролира с локални медикаменти /очни капки/, а в по-тежките случаи се прилага лазерна или конвенционална хирургия, които се извършват успешно в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.


В Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се извършва иновативна за България миниинвазивна антиглаукомна операция - гониотомия.