Безплатно измерване на вътреочно налягане с въздушен безконтактен тонометър и компютърна рефрактометрия организират офталмолозите от Очната клиника  на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Безплатните консултации за наличие на глаукома са посветени на стартиралата вече Световната седмица за борба с глаукомата.


Измерванията ще се извършват до 22 март, в 212-ти  приемно- консултативен кабинет на 2-рия етаж от 15-17 часа. Изисква се предварително записване на тел: 02/9432 262 от 13 -15 часа.


Глаукомата е сериозно хронично заболяване, протичащо безсимптомно, но ако бъде диагностицирана навреме, правилно лекувана и болният следва препоръките на лекуващия лекар, той може да води пълноценен живот.Глаукомата обхваща група дегенеративни очни заболявания, протичащи с нормално или повишено вътреочно налягане и характеризиращи се с прогресивно увреждане на зрителния нерв, зрителното поле и зрението.


Предразположени към заболяването са хора с установено повишено вътреочно налягане, на възраст над 40 години, пациенти с роднини, болни от глаукома, с късогледство, диабет или ниско кръвно налягане.


Наблюдават се няколко различни вида глаукома. Когато се развива веднага или наскоро след раждането, тя е вродена или конгенитална. Най- разпространена е глаукомата след 35-40 –годишна възраст, която не е свързана с други очни заболявания – първична глаукома – откритоъгълна и закритоъгълна. Ако повишеното очно налягане се дължи на други очни заболявания, като възпаления, промени в лещата, травми и др.,тя се нарича вторична глаукома.


В зависимост от вида й, глаукомата може да протече почти безсимптомно, без болки или други оплаквания, освен намаление на зрението в напредналите стадии на заболяването. Може да протече и с пристъпи от силно повишение на вътреочното налягане, придружени от силни болки и зачервяване в съответното око, намаление на зрението, гадене, повръщане и др.


От Национална глаукомна асоциация съветват да се потърси очен специалист при наличието дори на един от следните симптоми:

 

  • Затруднено зрение при намалено осветление
  • Честа смяна на очила
  • Необичайно главоболие и болки в очите
  • Замъглявания на зрението
  • Цветни кръгове около ярки светлинни източници
  • Загуба на периферно зрение
  • Какви изследвания трябва да се направят