Безплатни прегледи за глаукома организира УМБАЛ „Александровска“. Консултациите са по повод Световната седмица за превенция на глаукомата и от 10 до 16 март в Глаукомния кабинет на IV-я етаж на Клиниката по очни болести водещи специалисти ще преглеждат пациенти от 11 до 17 часа За прегледите не е необходимо направление по Здравна каса, а само записване на тел.: 02/9230 415, всеки делничен ден от 9 до 13 часа.


Част от кампанията на „Александровска“ болница е и лекция с мултимедийна презентация за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“. Тя е предвидена за 12 март от 14 до 15.30 ч., в аудитория „Проф. Янко Добрев“ на II-ри хирургичен блок на лечебното заведение. Входът е свободен.

 


Офталмолозите припомнят, че глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение.


Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите,  определят глаукомата като социално-значимо заболяване.


Специалистите препоръчват всички хора над 40 годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане.


Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.


Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).