Безплатни прегледи за ендометриоза предстоят в цялата страна през март и април 2023 г. Организират се за пета поредна година, Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“. Заболяването засяга 1 от 10 жени в репродуктивна възраст, но все още е малко позната публично.

 

Пълният списък от медицински заведения, предлагащи безплатни консултации за ендометриоза ще бъде обявяван поетапно на страницата на фондацията - https://www.endometriosis.bg/otvoreni-vrati-2023/. 


 

Към момента дати за безплатни прегледи има за София, Плевен, Варна и Бургас, като записванията започват от 1 март 2023 г.

 

Друг сериозен акцент в Ендо Март 2023 г., ще бъде пациентската онлайн конференция под надслов “Ендометриоза – невидимата болест”, която ще бъде излъчвана на живо в две поредни недели – на 12 и 19 март 2023 г.

 

В конференцията ще вземат участие отново водещи медицински специалисти, психолози, пациенти и терапевти, с които ще се разискват теми като управление на болката при ендометриоза, нови терапевтични подходи, постоперативна грижа, запазване на фертилитета, хранене и начин на живот, движение и др. 

 

Често може да бъде неглижирана или объркана с други диагнози, може дори да протича безсимптомно, затова в световен план статистиката казва, че са нужни между 6 и 10 години за точна диагноза. 

 

Една жена средно посещава 8 различни медицински специалисти, за да получи точна диагноза. Късното поставяне на диагноза има пряко отношение към по-тежкото протичане на заболяването, както и към влошаване на репродуктивните способности при жените. 

 

Между 30% и 50% от жените, които срещат репродуктивни затруднения, имат ендометриоза. В контекста на застаряващото население на България, навременната диагностика и лечение биха променили много човешки съдби и сбъднали мечтата за дете в много семейства.

 

Кампанията има за цел да даде достъп на жените с ендометриоза или съмнения за това заболяване до надеждни специалисти, за да получат навременна диагноза и адекватна помощ. Ранното диагностициране и ефективното лечение драматично биха намалили опустошителното въздействие на заболяването върху репродуктивната система на жените.

 

Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ е първата в България неправителствена организация на жени, засегнати от заболяването ендометриоза. Работи в тясно сътрудничество с лекари от водещи медицински заведения в страната, специализирани в женското и репродуктивно здраве.