Безплатни прегледи за хора с диабет или с риск от развитието му предстоят в Клиниката по метаболитни заболявания и диететика към Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

 

Консултациите ще се провеждат на 14 ноември 2022 г. в кабинет 214 (в приемно-консултативния сектор на болницата) между 12:00 и 16:00 часа. 


 

При необходимост времето им ще бъде удължено, докато има пациенти, които искат да се прегледат, обявиха от болницата. Предварително записване на час не е необходимо.

 

Инициативата е по повод Световния ден за борба с диабета - 14 ноември, като тази година акцентът е върху преддиабета.  

 

Това е гранично състояние, при което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните (между 5,7 и 6,4%), но не толкова високи, че да бъде поставена диагноза диабет тип 2. 

 

Преддиабетното състояние е обратимо. Поддържането на правилна диета, полагането на подходяща медицинска грижа и смяната в начина на живот, могат изцяло да предовратят развитието на диабет.

 

От друга страна, от ИСУЛ посочват, че остава негативната тенденция страдащите от предиабет да развият диабет тип 2 през следващите пет до десет години от живота си.

  

Специалистите съветват нивата на кръвната захар да се изследват поне веднъж годишно, тъй като заболяването рядко се изразява с конкретни симптоми, а по приблизителни данни, броят на хората, диагностицирани с диабет в България е 519 хиляди. Предполага се, че 134 хил. души все още не знаят, че имат диабет, а 235 хил. са в състояние на преддиабет. 

 

Хората в състояние на преддиабет имат 15% по-висок ръст от развитие на сърдечносъдово заболяване, 16% по-висок риск от коронарна артериална болест (по-позната като атеросклероза), 14% по-висок риск от инсулт.

 

Много от тези пациенти имат недиагностицирано бъбречно заболяване или повишена опасност от развитие на очно заболяване, тъй като високите нива на кръвната захар увреждат малките кръвоносни съдове в задната част на очите. Преддиабетното състояние е и тясно свързано със сексуалната дисфункция при мъжете.

 

Затова специалистите от Клиниката по метаболитни заболявания и диететика апелират желаещите пациенти да се включат в кампанията за безплатни прегледи.