Безплатни прегледи по Програма "Детско здраве - Пирогов" предстоят на 8 октомври (събота) 2022 г. в Медицинския център на лечебното заведение. Входът му се намира преди този на Спешното детско отделение.

 

Инициативата е по повод 10-годишния юбилей от провеждането на първите профилактични прегледи за деца.


 

Прегледите ще се осъществяват след предварително записване от 9:00 до 12:00 часа всеки делничен ден. Желаещите трябва да се обадят на телефонен номер 02/9154318.

 

Задължително е да се носи допълнителна медицинска документация, ако пациентът разполага с такава, предупреждават от болницата.

 

Малко преди програмата да отбележи първия си юбилей, тя стана съвместна инициатива между Университетската спешна болница „Пирогов” и Столичната лекарска колегия към Българския лекарски съюз. 

 

Вече 10 години водещи детски специалисти от болница "Пирогов" и от различни университетски болници в София, извършват профилактични прегледи на деца от 0 до 18 години.

 

Първите прегледи бяха на 6 октомври 2012 г. До този момент са прегледани няколко хиляди деца от различни области в България. 

 

Сред лекарите, които участват в програмата, са УНГ специалист, хирург, ортопед-травматолог, уролог, очен лекар, неврохирург, кардиолог, педиатър, невролог, ендокринолог, дерматолог и специалист по образна диагностика.

 

Безплатните педиатрични прегледи по Национална програма „Детско здраве - Пирогов“ стартираха на 4 юни 2022 г. от град София. Иницитивата се завръща след две години пауза, вследствие на ограниченията, предизвикани от Covid пандемията. 

 

Основната цел на програмата е да предостави бърз и лесен достъп на деца до медицински специалисти с висока експертиза. Тя се фокусира върху превенцията и ефективната навременна профилактика.

 

Превенцията е от водещо значение за възпитанието на общество с висока здравна култура, проявяващо отговорност за здравето си.

 

В САЩ например1 около двама от петима ученици на възраст от 6 до 17 години страдат от хронични заболявания, като астма, диабет или епилепсия.

 

Контролът на хроничните здравословни проблеми на децата може да бъде предизвикателство за училищния персонал, затова координираните усилия както на членове на семейството, които да отведат детето на преглед, така и на медицинските специалисти, които да поставят диагноза, са изключитело важни. 

 

Гарантирането, че децата имат здравните услуги, от които се нуждаят, за да управляват своите хронични заболявания, е важно, за да им помогне да останат здрави и способни.

 

Референции:
Promoting Health for Children and Adolescents. Helping Children and Adolescents Manage Chronic Conditions. National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion. (May 23rd, 2022) - https://www.cdc.gov/chronicdisease/resources/publications/factsheets/children-health.htm