Безплатни профилактични прегледи за деца предстоят на 2 юли 2022 г. в град Кърджали по Национална програма „Детско здраве-Пирогов“, която стартира в началото на юни месец. 

 

Председателят на Столичната лекарска колегия (СЛК) към Българския лекарски съюз (БЛС) и началникът на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на „Пирогов“ д-р Асен Меджидиев заяви пред Българското национално радио (БНР), че нито един от пациентите няма да бъде върнат.


 

Специалистът апелира родителите да записват предварителен час за своите деца, с цел организацията да е по-добре структурирана и децата да се чувстват добре. 

 

Той уточни, че в прегледите в Кърджали ще се включат лекари от около 16 различни специалности, като няма условие дете да минава през един специалист. Ако се налага, може да посети различни консултации. 

 

Програмата протича под егидата на “Пирогов“, СЛК и БЛС, като тази година се включват специалисти и от други болници в цялата страна, сред които Военномедицинска академия, Университетската болница “Лозенец” (известна още като бившата “Правителствена”), Токуда и др.

 

"Идеята на тези профилактични прегледи е - веднъж да помогнем на дечицата с по-ранно диагностициране на ранни случаи, да помогнем на родителите, тъй като ги прави в дни, в които те са свободни - децата не са на училище, родителите не са на работа, но да помогнем и на общопрактикуващите лекари, на педиатрите в диагностицирането на тези заболявания. 

 

Чрез тази програма ние отваряме врата на родителите за пряк достъп до високоспециализирани изследвания и консултации", обясни д-р Меджидиев пред БНР.

 

От старта на програмата „Детско здраве-Пирогов“ през 2013 г. до прекъсването ѝ заради пандемията са прегледани над 17 хиляди деца, а до момента в тазгодишното ѝ издание през лекарските кабинети в столицата са преминали близо 170 малки пациенти

 

Сред участващите специалисти са детски ортопед-травматолог, детски кардиолог, детски уролог, детски неврохирург, детски хирург, специалист по образна диагностика, детски офталмолог, детски дерматолог и специалист по УНГ, съобщи началникът на УНГ отделението пред БНР.

 

Д-р Меджидиев обясни, че при много малко от децата, прегледани в София, се е налагало предварително диагностично уточняване, а при около 20% е било необходимо назначаване на по-нататъшни лечения. Председателят на СЛК обясни, че при около 10 деца е назначено незабавно лечение.