Уролози и нефролози от 27 лечебни заведения в цялата страна ще провеждат безплатни прегледи за бъбречно-каменна болест през юни.

 

Националната скринингова кампания „Бъбреци без болка“ ще се проведе в периода 12 юни–1 юли и ще обхване 13 града: София, Пловдив, Пазарджик, Русе, Плевен, Монтана, Габрово, Благоевград, Велико Търново, Варна, Силистра, Шумен и Хасково.


 

Нейн организатор е Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест.

 

Прегледите включват абдоминална ехография, не се заплащат и не изискват направление от специалист. Необходимо е предварително записване през сайта на Сдружението: http://bkb.bg/

 

Стартът на кампанията е на 12 юни от 10 ч., в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Александровска“. Той ще бъде отбелязан с колективно пиене на вода от пациенти и медици, тъй като редовното пиене на вода снижава риска от образуване на камъни и помага за по-лесното им елиминиране.

 

У нас половин милион българи страдат от бъбречно-каменната болест, като голяма част от тях не знаят за болестта, докато не преживеят бъбречна криза.

 

Заболяването засяга хора в активна възраст - между 30 и 60 години, като превес имат мъжете (10,6%) в сравнение с жените (7,1%).

 

По данни на НЗОК, средно между 125 000 и 150 000 души годишно се новодиагностицират с уролитиаза (камъни в бъбреците, уретерите и пикочния мехур), а 54 000 постъпват в болница с бъбречна криза.

 

Нездравословният начин на живот с прехранване и прекомерна консумация на сол, с намалена физическа активност и психо-социален стрес, са най-силните предиктори на уролитиазата и водят до влошено здраве и качество на живот.

 

Същевременно пандемията ограничи профилактиката и навременно проследяване на хората с вече установени бъбречни заболявания.

 

Хората, включили се в безплатните прегледи, ще получат новото издание на „Наръчник за пациента с бъбречно-каменна болест“ с препоръки за собствен контрол на заболяването.

 

В кампанията участват следните лечебни заведения:

 

София  

УМБАЛ „Александровска“ – Клиники по урология и по нефрология

Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда  - Клиника по урология

УБ "Лозенец" - Клиника по нефрология и трансплантация

УМБАЛ „Софиямед“ - Клиника по урология

МЦ „Кристал“

МБАЛ „Доверие“ - Клиника по урология

МЦ FI Health

7 ДКЦ

8 ДКЦ

 

Пловдив   

  МБАЛ „Централ хоспитал“

УМБАЛ Пловдив

МБАЛ „Уромедикс“

МЦ „Литомед“

МЦ „Света Анна“

Урологичен кабинет д-р Станислав Вълканов

 

Монтана

МБАЛ „Сити Клиник Св. Георги“

 

Благоевград

Отделение по урология към МБАЛ Благоевград

 

Русе

МБАЛ „Канев“

 

Габрово

МБАЛ „Св. Иван Рилски“

 

Велико Търново 

МЦ „Авицена“

 

Плевен

МЦ „Уромед“

 

Варна

МЦ "Клиника Нова"

 

Силистра

МЦ „Дръстър“

 

Шумен

Урологичен кабинет д-р Валентин Петров

 

Хасково

МЦ „Д-р Вълканов“

 

Пазарджик

Урологичен кабинет д-р Димитър Делков