Бъбречните заболявания изискват внимание, навременна и адекватна грижа. Затова специалистите от Клиниката по нефрология в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна ще консултират два дни пациенти в Аврен и Вълчи дол. Нефролозите ще преглеждат в община Аврен на 14 май (вторник) от 9 до 15 часа в здравния дом и във Вълчи дол на 15 май (сряда) от 9 до 15 часа на първия етаж в поликлиниката. Желателно е пациентите да имат изследвания на обикновена урина, креатинин и пикочна киселина. 


С кампанията си лекарите от Варна подсещат хората да правят редовни профилактични прегледи, за да бъдат овладяни навреме бъбречните заболявания. Много пациенти дори не знаят, че са с хронично бъбречно заболяване. Рисковите фактори за това са много - високо кръвно налягане, диабет, тютюнопушене, наднормено тегло, фамилна обремененост. Нефролозите препоръчват на всички над 50 години, които имат един или повече от тези симптоми, да правят редовни профилактични прегледи.


Специалистите на Puls.bg припомнят, че изключително важни при чести уроинфекции са и добрите хранителни навици. Достатъчният прием на течности през деня, както и  консумация на чайове, приготвени от билки с диуретично действие имат добър ефект върху бъбречните проблеми. Полезни са запарките от хвойна, зелен чай, глог, глухарче и други. Препоръчва се намаляване на приема на алкохол, както и кофеин. Лютивите подправки също трябва да бъдат ограничени.Сок, приготвен от червена боровинка, както и консумацията на нейните плодове променя киселинността на урината, чрез който механизъм се създава неблагоприятна среда за закрепване и развитие на болестотворни бактерии. Важен е ежедневният й прием, за да се осигури дългосрочна превенция.
Сходно действие има и витамин С или приема на плодове и зеленчуци, които са с богатото му съдържание. Такива са червената чушка, шипките, зелето, цитрусовите плодове и други.


Включване в хранителния режим на пробиотици също позволява набавянето на полезни бактерии, които да потиснат патогенната микрофлора. Към естествените източници спадат храни, претърпели ферментация – кисело зеле, кисело мляко, кефир, туршии и други.