Безплатни консултации за анемични състояния при жените в УМБАЛ Бургас. Те ще се провеждат от д-р Станислава Панайотова в медицински център „Св. Николай Чудотворец“. 
 
Прегледите са насочени към жени между 18 и 45-годишна възраст,  с установено от лабораторни изследвания анемично състояние, включително и бременни. Ще се извършват всеки вторник на месец март преди обед. За целта трябва предварително записване на тел. 0879 545082, между 11 и 14 ч. 
 
„Идеята ми беше подхвърлена от гинеколога д-р Златко Кироваков, при когото са записани много бременни жени. Те често имат неуточнени анемии, затова през март ще обърнем специално внимание на бъдещите майки“, коментира д-р Панайотова.
 
NEWS_MORE_BOX
 
При анемия се наблюдава по-ниско ниво на хемоглобин. Тя е по-скоро е признак на дадено заболяване, отколкото самостоятелна болест. Само диагностицирането на състоянието не е достатъчно за излекуването на пациента. В повечето случаи се касае за различно по своята характеристика подлежащо заболяване, а анемията се явява просто негов симптом.
 
При бременните жени често се наблюдава разреждане на кръвта непропорционално на нарастването на обема на кръвната плазма. Това състояние понякога се среща под наименованието физиологична анемия на бременността, но то е различно от истинската анемия.