Знаете ли, че акнето на челото може да се дължи на лениви черва, а това по бузите на проблеми със стомаха или лошо храносмилане? Пъпките в областта на шията, брадичката, раменете и гърба "говорят" за хормонален дисбаланс, но за крайната диагноза и лечение е нужна консултация със специалист.


Тази година УМБАЛ и ДКЦ „Александровска“ ще бъдат част от партньорските организации в Националната информационна кампания #Заедно сме в борбата срещу акнето. Акнето е най-често срещаното кожно заболяване, което засяга до 90% от тийнейджърите и 50% от младите хора над 25 годишна възраст. Кампанията, която за пети пореден път организира BIODERMA, има за цел да популяризира превенцията, ранното лечение и ключовата роля на дерматолога, с посланието, че акнето е лечимо заболяване.


От 14 до 18 октомври дерматолози от Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ и ДКЦ „Александровска“ ще преглеждат безплатно и без направления по Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) пациенти с акне. Необходимо е записване на тел.: 02/ 9230 494.


 

Акнето може да се появи следствие замърсени пори, лоша хигиена, мазна коса, по-голяма секреция на мастните жлези, които произвеждат излишно количество себум, хормонален дисбаланс, стрес, алергии, някои видове лекарства, хранене с нездравословна храна, лошо храносмилане или замърсени козметични продукти.


Последните открития в областта на акнето са ключовата роля на диссеборята (качествена промяна в състава на себума) и все по-честата поява на възрастово акне (при мъже и жени над 25 годишна възраст).


Сред най-често допусканите грешки е очакването, че акнето ще отмине самò. Препоръката е да се избягва самолечението и стискането на пъпките, третирането с агресивни продукти като спирт и сапун, които пресушават кожата и променят нейното pH.


Нелекуваното акне в среден и тежък стадий може да продължи години и често води до трайни белези и пигментни петна по кожата, които остават като стигми за цял живот и се отразяват на самочувствието и социалния живот на пациента.